Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Šokantne snimke pluća prvih europskih žrtava koronavirusa

Italija je trenutno u potpunom kolapsu i zatvaranju, a u 47 dana od kako su dijagnosticirana prva dva pacijenta zemlja ima gotovo 25.000 slučajeva i više od 1.000 smrti.

Muškarac i žena iz Wuhana zajedno su otišli na odmor u Italiju. Ubrzo su se razboljeli te su odvedeni na liječenje u specijalnu jedinicu u Rim gdje su preminuli i tako postali prve žrtve koronavirusa u Europi. Njihove rendgenske snimke i CT pokazuju kako COVID-19 smanjuje funkcije pluća. Infekcija uzrokuje da gnoj, krv ili voda ispune ključne prostore u plućima.

Radilo se o 67- godišnjem zdravom muškarcu i 65-godišnjoj ženi koja je uzimala lijekove za hipertenziju. Istraživači Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Rimu proučavali su to dvoje pojedinaca nakon što su 29. siječnja 2020. potvrđeni kao pozitivni na COVID-19.

Rendgenski snimci i CT slike otkrivaju kako je COVID-19 uništio pluća i dišni sustav na sličan, ali opet različit način kao SARS i MERS. Slike su objavljene uz dozvolu kćeri dvoje pacijenata. Obje osobe oboljele od bolesti bile su u kritičnom, ali stabilnom stanju na intenzivnoj njezi kad je napisana studija.

Foto: Science Direct

Na slici gore se može vidjeti brzo propadanje stanica i parenhima koji djeluju u plućima .

Foto: Science Direct

Na slici se može vidjeti prvi CT muškog pacijenta koji je inače bio dobrog zdravlja. Zatamnjenje područja lijevo prikazuje zračni prostor u njihovim plućima koji se puni tvarima kao što su gnoj, krv ili voda.

Foto: Science Direct

Na slici gore nalaze se pluća istog pacijenta pet dana nakon početnog pregleda. CT pokazuje ozbiljno napredovanje upale pluća s konsolidacijom – zadebljanjem ili oticanjem mekog tkiva.

Osim toga, kod pacijenata je uočen i fenomen koji se zove “ludo popločavanje” i ukazuje na zadebljanje septuma te onemogućuje pravilan rad pluća. Ispunjenje pluća s tekućinom progresivno su se pogoršavala kako se bolest razvijala. Istraživanje je također otkrilo povećanje krvnih žila koje uzimaju krv iz srca u pluća.

Kao što smo već spomenuli, COVID-19 uništava pluća i dišni sustav na sličan, ali opet različit način kao SARS i MERS, a upravo ovaj radiološki dokaz sugerira na drugačiji obrazac zahvaćenosti pluća u usporedbi s onima uočenim kod drugih teških koronavirusnih infekcija. Dokaz za to je nakupljanje plućnih infiltrata (abnormalne tvari koja se akumulira postupno unutar stanica ili tjelesnih tkiva te predstavlja rani pokazatelj oštećenja pluća).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

BOKU je odlučio svoje antigene staviti na raspolaganje i drugim akademskim i komercijalnim partnerima za njihova istraživanja u vezi Covid-19.

Bakterije i virusi

Video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u zrak uspoređene sa situacijom kad osoba ne nosi masku.

Bakterije i virusi

Utvrdili su da se koronavirus ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, ali da može preživjeti u njoj.

Bakterije i virusi

Predviđeno je da klinička ispitivanja tog cjepiva budu okončana u siječnju 2021. godine.

Oglašavanje