Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX lansirao turski satelit Turksat 5A

Satelit je proizvod tvrtke Airbus, a lansiran je uz pomoć Falcon 9 rakete.

Foto: SpaceX

Tvrtka SpaceX započela je novu godinu lansiranjem turskog satelita u orbitu.

Turksat 5A je komunikacijski satelit koji je 7. siječnja lansiran iz svemirske stanice Cape Canaveral. Satelit je proizvod tvrtke Airbus, a lansiran je uz pomoć Falcon 9 rakete. Turksat 5A u svemiru će provesti 15 godina.

Spomenuto lansiranje predstavlja prvo od ukupno 48 koliko je tvrtka SpaceX planirala za 2021. godinu. SpaceX ima u planu broje misije koje se odnose na Starlink mrežu, a osim toga i misije opskrbljivanja Međunarodne svemirske stanice, lansiranja GPS satelita, misije za američki Nacionalni ured za nadzor, NASA-ini testni letovi za obranu planeta od asteroida, kao i čak 4 misije s posadom.

Raketa Falcon 9 je nakon uspješnog lansiranja turskog Turksat 5A satelita, uspješno sletjela na dron brod koji se nalazio u Atlantskom oceanu. Ovo je bio četvrti let Falcon 9 rakete, a nakon samo 33 minuta od lansiranja, turski satelit je stigao u orbitu. Satelit bi svoju konačnu visinu trebao dostići za četiri mjeseca.

Turksat 5A teži 3,5 tone, a pružat će televizijske usluge Ku-band za područje Turske, Bliskog istoka, Europe i Afrike, prenosi Agencija Anadolija.

Ove godine očekuje se još jedno lansiranje turskog satelita, radi se o satelitu Turksat 5B. Jasno je da Turska želi povećati svoje prisustvo u svemiru.

Turska je jedna od 30 država koje imaju svoje satelite u svemiru, a trenutno ih ima čak četiri.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Falcon 9 raketa poletjela je sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi i u orbitu ponijela 60 satelita.

Svemir

U Zemljinoj orbiti se trenutno nalazi 946 Starlink satelita što čini 27,3 posto ukupnog broja aktivnih satelita koji se nalaze oko Zemlje.

Svemir

Čini se da se tvrtka nije pridržavala pravila koje je odredila FFA, a istraga se ne odnosi samo na spomenutu eksploziju, već i na...

Svemir

Plutajuće stanice će prije svega služiti za polijetanja i slijetanja Starship rakete

Oglašavanje