Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX lansirao turski satelit Turksat 5A

Satelit je proizvod tvrtke Airbus, a lansiran je uz pomoć Falcon 9 rakete.

Foto: SpaceX

Tvrtka SpaceX započela je novu godinu lansiranjem turskog satelita u orbitu.

Turksat 5A je komunikacijski satelit koji je 7. siječnja lansiran iz svemirske stanice Cape Canaveral. Satelit je proizvod tvrtke Airbus, a lansiran je uz pomoć Falcon 9 rakete. Turksat 5A u svemiru će provesti 15 godina.

Spomenuto lansiranje predstavlja prvo od ukupno 48 koliko je tvrtka SpaceX planirala za 2021. godinu. SpaceX ima u planu broje misije koje se odnose na Starlink mrežu, a osim toga i misije opskrbljivanja Međunarodne svemirske stanice, lansiranja GPS satelita, misije za američki Nacionalni ured za nadzor, NASA-ini testni letovi za obranu planeta od asteroida, kao i čak 4 misije s posadom.

Raketa Falcon 9 je nakon uspješnog lansiranja turskog Turksat 5A satelita, uspješno sletjela na dron brod koji se nalazio u Atlantskom oceanu. Ovo je bio četvrti let Falcon 9 rakete, a nakon samo 33 minuta od lansiranja, turski satelit je stigao u orbitu. Satelit bi svoju konačnu visinu trebao dostići za četiri mjeseca.

Turksat 5A teži 3,5 tone, a pružat će televizijske usluge Ku-band za područje Turske, Bliskog istoka, Europe i Afrike, prenosi Agencija Anadolija.

Ove godine očekuje se još jedno lansiranje turskog satelita, radi se o satelitu Turksat 5B. Jasno je da Turska želi povećati svoje prisustvo u svemiru.

Turska je jedna od 30 država koje imaju svoje satelite u svemiru, a trenutno ih ima čak četiri.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Gloveru je ovo prvi put u svemir i prvi video kojeg je napravio i objavio na svom Twitter profilu.

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...

Svemir

Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milijun za dodatne troškove...

Svemir

Ovo je drugi put da je ova privatna tvrtka omogućila NASA-i let u svemir.