Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX lansirao u svemir 60 satelita za superbrzu internetsku vezu

Američka privatna tehnološka tvrtka SpaceX u ponedjeljak je u svemir lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internetsku vezu za korisnike diljem svijeta.

Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Misija, četvrta po redu i poznata kao »Starlink«, ima za cilj postaviti »sazviježđe« satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. svibnja.

Kompanija Elona Muska planira postaviti gotovo 12.000 »Starlink« satelita u orbitu. Taj bi se broj, kako prenosi dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

»Starlink« bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije ‘online’, posebice u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit teži oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

SpaceX će početi pružati »Starlink« internetsku uslugu 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Što je uzrokovalo eksploziju još nije poznato, a prototip SN5 je već spreman za testiranje.

Svemir

Čini se kako ni danas prognoza nije idealna, a lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy planirano je za 21:22 sati po našem vremenu.

Svemir

Tvrtka SpaceX je odgodila jučerašnje lansiranje zbog nepovoljnog vremena.

Svemir

Crew Dragon kapsula će biti lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi večeras u 22:33 sati po našem vremenu

Oglašavanje