Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX planira izgradnju plutajućih stanica za slijetanje

Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice.

Foto: SpaceX / Flickr

SpaceX ne posustaje u svojim ambicijama, a usprkos pandemiji koja još uvijek traje, njihovi planovi koji su u vezi s osvajanjem svemira i dalje idu naprijed. Tako je Elon Musk nedavno potvrdio da su otvorena nova radna mjesta za one koji će sudjelovati u izgradnji plutajućih stanica za slijetanje onih letjelica koje budu kretale put Marsa i Mjeseca, ali i za hipersonične jedinice koje će služiti za brza putovanja po planeti Zemlji, piše Engadget.

Zainteresirani su i ranije mogli vidjeti rendere futurističkih svemirskih stanica, ali se planovi sada ubrzano približavaju stvarnosti. Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice – rakete koja je dizajnirana za korištenje više puta, kako za supersonične letove po matičnoj planeti, tako i za istraživanje dubokog svemira. Riječ je o starim naftnim platformama, koje će dobiti novu svrhu, a s kopnom će biti povezane zahvaljujući Hyperloopu.

Bitno je da se stanice nađu na otvorenom moru, s obzirom na to da na Zemlji nema puno lokacija koje bi zadovoljile uvjete za sigurno polijetanje i slijetanje svemirskih letjelica. Prva polijetanja se očekuju za dvije do tri godine, tako da ima dovoljno vremena da se plutajuće piste dovedu na razinu koja će garantirati sigurnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.

Svemir

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Svemir

Misija je prvotno planirana za 31. listopad, ali je odgođena kako bi se uspješno riješili problemi s generatorima motora na raketi Falcon 9.

Tehnologija

Prema novom ugovoru između tvrtke SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete očekuju se u 2021. godini.