Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX planira izgradnju plutajućih stanica za slijetanje

Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice.

Foto: SpaceX / Flickr

SpaceX ne posustaje u svojim ambicijama, a usprkos pandemiji koja još uvijek traje, njihovi planovi koji su u vezi s osvajanjem svemira i dalje idu naprijed. Tako je Elon Musk nedavno potvrdio da su otvorena nova radna mjesta za one koji će sudjelovati u izgradnji plutajućih stanica za slijetanje onih letjelica koje budu kretale put Marsa i Mjeseca, ali i za hipersonične jedinice koje će služiti za brza putovanja po planeti Zemlji, piše Engadget.

Zainteresirani su i ranije mogli vidjeti rendere futurističkih svemirskih stanica, ali se planovi sada ubrzano približavaju stvarnosti. Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice – rakete koja je dizajnirana za korištenje više puta, kako za supersonične letove po matičnoj planeti, tako i za istraživanje dubokog svemira. Riječ je o starim naftnim platformama, koje će dobiti novu svrhu, a s kopnom će biti povezane zahvaljujući Hyperloopu.

Bitno je da se stanice nađu na otvorenom moru, s obzirom na to da na Zemlji nema puno lokacija koje bi zadovoljile uvjete za sigurno polijetanje i slijetanje svemirskih letjelica. Prva polijetanja se očekuju za dvije do tri godine, tako da ima dovoljno vremena da se plutajuće piste dovedu na razinu koja će garantirati sigurnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula tvrtke SpaceX 2. srpnja postala je svjedok i jednoj svemirskoj šetnju, a riječ je o rutinskom događaju, u okviru kojega su NASA-ini astronauti...

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Svemir

Jedno od najbitnijih pitanja tijekom priprema za lansiranje bilo je koliko kapsula može izdržati u svemiru.

Svemir

Tri satelita tvrtke Planet, trebala bi se naći među novih 60 Starlink jedinica.

Oglašavanje