Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX sateliti zaklonili pogled na komet NEOWISE

Iako je Elon Musk obećao da će se stručnjaci pozabaviti problemom svjetlosti koju sateliti emitiraju, te su već lansirane jedinice koje bi ovaj problem trebale sanirati, Starlink i dalje utječe na astronomiju.

Foto: Daniel López

Skoro da ne postoji područje u kojem Zemljani nisu pogođeni svjetlosnim zagađenjem, a taj problem se sad preselio i u svemir, nakon što je SpaceX lansirao konstelaciju svojih satelita.

Prve dvije serije Starlink satelita lansirane su u svibnju i studenom 2019. godine, a SpaceX planira u sljedećih pet godina u orbitu lansirati ukupno 12.000 satelita koji će poslužiti kao tzv. zviježđe i ponuditi do sad neviđene internet performanse. Kao najveći problem ističe se to da će tvrtka svakog mjeseca u sljedećih pet godina morati lansirati veliki broj satelita, kako bi dostigla obećani broj. Uz to, sateliti, kao i bilo koji drugi sustavi, suočavat će se s kvarovima koje će tvrtka SpaceX morati rješavati u rekordnom roku.

Neki stručnjaci tvrde da će SpaceX upasti u začarani krug i objašnjavaju da će na svakih pet godina morati lansirati ogroman broj satelita kako bi sustav funkcionirao. Kao jedan od najvećih problema našao se i problem svjetlosnog zagađenja.

Iako je Elon Musk obećao da će se stručnjaci pozabaviti problemom svjetlosti koju sateliti emitiraju, te su već lansirane jedinice koje bi ovaj problem trebale sanirati, Starlink i dalje utječe na astronomiju.

Astro-fotograf Daniel López je nedavno objavio i fotografiju koja vrlo dobro prikazuje taj problem i na kojoj se vidi kako sateliti zaklanjaju komet NEOWISE. Ovo je samo posljednji u nizu problema kojeg su sateliti izazvali od kad je lansirano prvih 60 jedinica.

“Osobno mislim da ako ništa ne poduzmemo, ovo će biti kraj astronomije kakvu znamo s površine Zemlje”, rekao je López, a prenosi Gizmodo.

Megakonstelacija Starlink satelita je ozbiljna stvar, što je i razumljivo ako se uzme u obzir da oko Zemlje trenutno kruži preko dvije tisuće satelita, te da je čovječanstvo u svemir od prve svemirske misije poslalo samo devet tisuća letjelica. Ukupan broj Starlink satelita bi u konačnici mogao premašiti ukupnu cifru svih drugih satelita i letjelica koje su lansirane u Zemljinu orbitu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula tvrtke SpaceX 2. srpnja postala je svjedok i jednoj svemirskoj šetnju, a riječ je o rutinskom događaju, u okviru kojega su NASA-ini astronauti...

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Svemir

Jedno od najbitnijih pitanja tijekom priprema za lansiranje bilo je koliko kapsula može izdržati u svemiru.

Svemir

Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice.

Oglašavanje