Connect with us

Znanost

FOTO: SpaceX

Inženjerstvo

SpaceX testirao motore za vertikalno slijetanje kapsule Dragon 2


Mjesec dana nakon što smo mogli uživati u spektakularnoj snimci vertikalnog slijetanja SpaceX rakete Falcon 9, iz navedene svemirske kompanije u vlasništvu Elona Muska stiže nam snimka uspješnog testiranja motora za vertikalno slijetanje na svemirskoj kapsuli Dragon 2.

Iako je nedavna eksplozija rakete Falcon 9 nekoliko trenutaka po slijetanju dotične na platformu usred Tihog oceana pomalo rastužila zaljubljenike u astronautiku, uspjeh kapsule Dragon 2 zasigurno ih je opet ohrabrio. Lebdeći naokolo kratkih pet sekundi, kapsula je uspješno testirala sustave za vertikalno slijetanje, što je važan korak prema zamjeni dosadašnjih kapsula za slijetanje pomoću padobrana s naprednim sustavom autonomnog slijetanja uz uporabu raketnih motora.

Sama kapsula Dragon 2 napredna je inačica kapsule Dragon, koja već duže vrijeme prevozi teret na Međunarodnu svemirsku postaju, a nastavit će i ubuduće jer je SpaceX nedavno produžio ugovor s NASA-om do 2020. godine. No, evidentno je kako se SpaceX ne želi zadržati samo na prijevozu tereta, već mu je cilj razviti letjelice koje bi jednog dana mogle spustiti ljude na površinu Marsa.

Unatoč činjenici da je testiranje obavljeno još u studenom prošle godine, SpaceX je odlučio objaviti informacije o navedenom tek prije nekoliko dana. S testiranjem je zadovoljna i NASA uspoređujući performanse Dragona 2 s onima helikoptera.

„SpaceX raketa Dragon 2, pogonjena s osam SuperDraco motora, 24. studenoga je izvela savršen test motora u sklopu kompanijinog raketnog istraživačkog centra u McGregoru u Teksasu. Osam SuperDraco potisnika, montiranih u parovima po dva na podnožju letjelice, istovremeno se uključilo i podiglo Dragon letjelicu na pet sekundi, održavajući ju u lebdećem položaju, uz oko 14 968 kg potiska prije povratka kapsule u početnu poziciju”, objavili su dužnosnici SpaceX-a.

Spomenimo kako je i sama konstrukcija raketnih motora Dragona 2 bila popriličan izazov, budući da prije dvije godine praktički nije postojala tehnologija za izgradnju SuperDraco potisnika. Srećom, brz razvoj 3D print tehnologije efikasno je preskočio navedenu prepreku. „Jedna od tehnologija koja se pokazala ključnom kod razvoja SuperDraco motora bilo je 3D printanje pomoću metala, jer je uistinu riječ o složenom motoru kod kojeg je iznimno teško konstruirati sve kanale za hlađenje, baš kao i glavu ventila i klip. Međutim, mogućnost printanja navedenih korištenjem iznimno snažnih, naprednih slitina, bila je, mislim, od presudne važnosti kod izrade ovakvog tipa SuperDraco motora”, izjavio je Elon Musk još 2014. godine.

Iako će Dragon 2 isprva slijetati na površinu oceana uz upotrebu padobrana, nadaju se da će slijetanje Dragona 2 pomoću potisnika postati sasvim uobičajena pojava u narednim godinama.

U nastavku možete pogledati testiranje Dragona 2, ali i prethodno spomenuta testiranja raketa Falcon 9.

Testiranje motora kapsule Dragon 2 (CREDIT: SpaceX)

Eksplozija rakete Falcon 9 tijekom slijetanja na morsku platformu (CREDIT: Sci News/SpaceX/NASA)

Vertikalno slijetanje rakete Falcon 9 (CREDIT: SpaceX)

Izvor: SpaceX

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

4 komentara

4 Comments

 1. Veljko Petrovic

  siječanj 30, 2016 kod 8:03 pm

  Pa ne razumijem zasto ovo testiraju kad je vec to odavno savrseno radilo.. samo treba pitati Nasu da im pozajmi onaj modul sto se glatko spustio na mijesec.. 🙂
  Svaki dan sami sebi pobijaju teorije o svemu sto su postigli.

 2. Najljepse zenske haljine

  siječanj 30, 2016 kod 9:36 pm

  Ne znam za ostale ali ovo je meni ekstra…

 3. Davor Lacković

  siječanj 31, 2016 kod 1:40 am

  Da, samo što na mjesecu nema atmosfere.

 4. Smjesna strana svijeta

  veljača 3, 2016 kod 10:13 am

  Okej je…ali mozete i mnogo bolje! <3

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh