Connect with us

Znanost

Source&Photo: Blastr

Svemir

SpaceX želi lansirati 4.400 satelita za globalni pristup internetu

Američka kompanija SpaceX, najpoznatija po svojim svemirskim brodovima klase Dragon i planovima za kolonizaciju Marsa, ima još nekoliko vrlo zanimljivih projekata na kojima trenutno radi.

Najupečatljiviji među njima je pothvat procijenjen na deset milijardi dolara, a kojim se želi internetom pokriti cjelokupna površina Zemlje.

Jedan će satelit signalom pokrivati radijus veći od 1.000 km (Foto: SpaceX)

Jedan će satelit signalom pokrivati radijus veći od 1.000 km (Foto: SpaceX)

Objavljeno je, naime, kako je SpaceX predao službeni zahtjev Federalnoj agenciji za komunikacije (Federal Communications Commission), kojim traže odobrenje za lansiranjem čak 4.400 satelita, kojima bi omogućili brzi internet u svakom kutku planeta.

Tražena dozvola odnosi se na frekvencije koje bi pritom bile korištene, a njihovo ishođenje ne bi trebalo predstavljati nikakav problem. Ukoliko odluka bude pozitivna, SpaceX će isprva postaviti u orbitu 800 satelita (kao da i ovo već nije impozantan broj), a tijekom sljedećeg desetljeća pripremit će i lansirati ostale. Kad cjelokupna mreža bude gotova, svaki korisnik imat će na raspolaganju internet brzine jednog gigabita po sekundi.

Jedini su do sada uspjeli vratiti već lansiranu raketu nazad na Zemlju (Foto: SpaceX)

Jedini su do sada uspjeli vratiti već lansiranu raketu nazad na Zemlju (Foto: SpaceX)

Pritom neće biti ograničenja što se tiče profila korisnika: njime će se služiti kako obični građani, tako i tvrtke, obrazovne i državne institucije.

Ideja korištenja svemira za pružanje internetske usluge nije nova: Google i Facebook već su ranije razmatrali ovu mogućnost. Ni jedna ni druga tvrtka nisu daleko dogurale u vlastitoj režiji, pa su se okrenule drugim opcijama: Google je, recimo, uložio novac upravo u SpaceX, s kojim su očigledno našli zajednički interes.

Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I.

11 komentara

11 Comments

 1. Igor Glavičić

  studeni 20, 2016 kod 2:23 pm

  Da bas…pola svijeta nema kruha I vode, ali ce dobiti internet…lol

  • Emir Zunic

   studeni 20, 2016 kod 2:34 pm

   Pa mozda im bas internet pomogne u rjesavanju problema.

  • Mario Džimbeg

   studeni 20, 2016 kod 2:35 pm

   Upravo tako, jednom kad ta polovina dobije internet smatra se da ce lakse doci do kruha i vode. Upravo se zato ovaj projekt i planira.

  • Igor Glavičić

   studeni 20, 2016 kod 7:26 pm

   Znate, stvarno bih volio da ste u pravu… //

  • Mario Tenkis

   studeni 24, 2016 kod 8:55 am

   Npr. sjeverna koreja još uvjek funkcionira jer su informativno izolirani od strane svijeta. Oni još uvjek vjeruju da su prvaci svijeta u nogomet itd. Oni neznaju što postoji izvan njihovih granica. Da znaju, pobunili bi se i potrudili promjeniti situaciju. Informacije se te koje mjenjaju svijet, pa tako i dostupnost vode, kruha, stuje itd.

  • Igor Glavičić

   studeni 24, 2016 kod 10:04 am

   Mario Tenkis ovo je tako nategnut odgovor da granici sa stvarnosti,ali neka bude. pricao sam o zemljama treceg svijeta koje jos nemaju ni vodovod, a struja im je daleki san…sto ce oni sa intenetom ??? a ako bas hoces, ne vjerujem u nicije “dobre” namjere i mislim da ce se internet tamo koristiti za sve drugo osim dobrobiti za stanovnike tih istih zemalja. I nije istina da korejci na znaju sto se dogadja, samo ne smiju pisnuti jer bi padale glave. Kao sto je to bilo kod nas za vrijeme sepavog bravara koji je ljude slao na goli otok zbog krivog misljenja….imali smo telefon i sve pa nam to nije pomoglo. takodjer danas svi imamo mpobitele i internet pa se jos nismo pobunili protiv kozojeba koji nam ciljano pljackaju domovinu i unistavaju ekonomiju. do you get my point now ?? prije bih rekao da ce se ovo (zlo)upotrijebiti za nadzor cipirane stoke … 😉

 2. Dominik Tucić

  studeni 20, 2016 kod 4:29 pm

  “Pristup internetu” powered by NSA

 3. Marko Psiho

  studeni 20, 2016 kod 9:48 pm

  Koliko ce tek onda biti internet trolova i online prijevara

 4. Mario Tenkis

  studeni 24, 2016 kod 8:53 am

  Kupiš si maleni teleskop, pa sam pogledaš npr. ISS. Čak štoviše, možeš ga vidjeti malo boljim vojnim dalekozorom. Al prerano je da serem….čujemo se kad shvatiš….

 5. Florian Boras

  studeni 24, 2016 kod 9:00 am

  Samo laganini. Serem se na taj ISS.
  Želiš mi reć da se saelit može vidjet teleskopom ??
  Aj slikaj mi taj satelit koji ovako kao na slici, Boga ti, izgleda. Da nije samo mutna tockica za koju se nagadja da je satelit. NASA nas pravi glupima nego što sami jesmo, u školi kad si najlakovjerniji te nauče takvoj nekoj geografiji o kakvoj znaš.
  Ajd prijatelju zalijepi kamere na malo bolje konstruiran balon i pusti ga da ide sto vise u zrak, namjesti kamerice da cijelo vrijeme snimaju prema horizontu… Javi mi kad imas snimku, samo se ne javljaj uopće ako si uneredio gaće nakon onog šta vidiš.
  Pozz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh