Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Spiralna galaktika NGC 2841

Nastanak zvijezda jedan je od najvažnijih procesa u oblikovanju Svemira, on igra ključnu ulogu u evoluciji galaktika, a također se u najranijim fazama nastanka zvijezda pojavljuju i planetarni sustavi.

No još uvijek ima mnogo toga što astronomi ne razumiju, poput toga kako svojstva zvjezdanih rodilišta variraju prema sastavu i gustoći prisutnog plina te što zapravo pokreće nastajanje zvijezda. Glavna sila koja stoji iza rađanja zvijezda je posebno nejasna za vrstu galaktika nazvanu paperjasta spiralna galaktika, poput NGC 2841 koja je prikazana ovdje i koja sadrži kratke spiralne krakove, a ne istaknute i dobro definirane galaktičke udove.

U pokušaju da se odgovori na neka od ovih pitanja, međunarodni je tim astronoma pomoću nove Wide Field Camera 3 (WFC3) postavljene na NASA/ESA-inom Hubble svemirskom teleskopu proučavao primjerke obližnjih iznimno različitih zvjezdanih rodilišta. Opservacijske mete uključuju i zvjezdane klastere i galaktike, a brzina rađanja zvijezda varira od galaktike Messier 82 u kojoj zvijezde nastaju iznimno brzo i u velikim količinama do mnogo mirnijih rodilišta poput NGC 2841. WFC3 je postavljen na Hubble u svibnju 2009. godine tijekom četvrte misije servisiranja i zamijenila je Wide Field and Planetary Camera 2.

Posebno je prikladna za ovo istraživanje jer je kamera optimizirana za promatranje ultraljubičastog zračenja koje odašilju novorođene zvijezde (koje je prikazano kao svijetlo plave točke na slici na kojoj je prikazana NGC 2841) i infracrvene valne duljine tako da može zaviriti iza vela prašine koji bi u protivnom sakrio zvijezde od pogleda. Iako slika pokazuje puno vrućih mladih zvijezda u disku NGC 2841, postoji samo nekoliko mjesta gdje trenutno nastaju zvijezde na kojima plinoviti vodik kolabira u nove zvijezde. Vrlo je vjerojatno da su ove užarene mladice uništile rodilišta u kojima su nastale.

Izvor: ESA/Hubble Information Centre

4 komentara

4 Comments

 1. Adis Hasanowich

  24 veljače, 2011 u 9:12 am

  a dje je crna rupa 😀

 2. Igor Von Mandić

  24 veljače, 2011 u 9:15 am

  Ona dolazi na kraju,eksplozijom super nove(super masivne zvijezde)i urusavanjem u sebe.te nastaje mozes to nazvat super gravitacija,ili crna rupa.

 3. Josip del Ponte

  24 veljače, 2011 u 9:48 am

  Ja sam u crnoj rupi i baš mi je lijepo. Nema demokracije, nema korupcije i nezaposlenih, nema prosvjeda i diktatora. Nema ni posla, ali i ne treba ti ništa.

 4. Josip Jakšetić

  24 veljače, 2011 u 10:16 am

  eto ko zna gdje se sve rađaju nove zvijezde možda i nekakavi životi, a mi se pitamo ima li života u dalmaciji :))

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Svemir

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute...

Svemir

NASA-in svemirski teleskop Hubble bio je izvan funkcije od trenutka kad je došlo do problema sa sustavom krajem listopada. Sada je teleskop uspješno ponovno...

Oglašavanje