Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

„Spužva“ pretvara sunčevu energiju u paru za proizvodnju električne energije

98393939839

Gotovo se sva električna energija proizvodi se pomoću pare. Bilo da se radi o nuklearnoj elektrani ili onoj na ugljen, potrebno je određeno gorivo da bi se proizvela toplina. Ta se toplina koristi se za grijanje vode, odnosno proizvodnju pare koja pod visokim tlakom udara u lopatice turbine. U konačnici, ta turbina pomoću generatora proizvodi električnu energiju.

Znanstvenici s MIT-a konstruirali su ovaj novi materijal za pretvorbu sunčeve energije u paru. Taj bi dizajn u skoroj budućnosti mogao dovesti do učinkovitog, jeftinog i ekološki prihvatljivog rješenja za proizvodnju električne energije. Također bi se para mogla koristiti u svrhu desalinizacije i grijanja.

Ovaj se materijal sastoji od sloja grafita koji si nalazi na sloju od karbonske spužve, a ona u slojevima pluta na vodi. Kada sunčeva svjetlost dođe do površine dolazi do zagrijavanja podučja u kojem se nalazi grafit koji „povlači“ vodu kroz porozni materijal, te se zagrijana voda pretvara u paru. Zasad je materijal uspio pretvoriti više od 85% sunčeve energije u paru i pritom je bilo vrlo malo gubitka topline.

Standardne solarne termalne elektrane koncetriraju sunčevu svjetlost u tekućinu koju je potrebno zagrijati i zbog je potrebno gotovo tisuću puta više energije nego što je dostupno tijekom prosječnog sunčanog dana. S druge strane, MIT-ov pristup proizvodnji električne energije zahtijeva samo deset puta više energije, što bi značilo i puno manju infrastrukturu i puno manje troškove izgradnje.

Znastvenici se nadaju da je ovo početak nove generacije solarnih termalnih elektrana koji bi mogao promjeniti način na koji proizvodimo električnu energiju.

Izvor: MIT

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh