Connect with us

Znanost

Genetika

Srođivanje je uzrokovalo bolesti u Darwinovoj obitelji?

Darwinova briga oko mogućih štetnih utjecaja inbreedinga u njegovoj je obitelji čini se opravdana, prema istraživanju opisanom u svibanjskom izdanju BioScience.

Darwin je oženio svoju sestričnu, Emmu Wedgwood, a njegova majka, Susannah Wedgwood, bila je kći rođaka iz trećeg koljena. Istraživanje, koje se proširilo na 25 obitelji, uključujući 176 djece, pokazalo je statističku povezanost smrtnosti djece i koeficijenta inbreedinga pojedinaca u Darwin/Wedgwood dinastiji.

Charles Darwin pokazao je fenomen inbreeding (srođivanje; parenje blisko srodnih jedinki) depresije u mnogim biljkama i bio je svjestan istraživanja učinka braka između rođaka na zdravlje rođene djece iz tih brakova. On se bojao da je njegov brak možda odgovoran za neke zdravstvene probleme njegove djece i pitao je člana Parlamenta da doda pitanje o brakovima između rodbine na formular pri britanskom popisu stanovništva 1871. godine.

Troje od desetero djece Charlesa Darwina umrlo je prije nego su dosegnuli zrelu dob, jedno od dječje tuberkuloze u dobi od 10 godina i jedno od nepoznatih uzroka kao novorođenče. Treće dijete, koje je umrlo u ranom djetinjstvu od šarlaha, pojavljuje se na fotografiji na kojoj se vidi da ima razvijene abnormalnosti. Inbreeding je važan faktor rizika u brojnim ljudskim bolestima, uključujući i zarazne bolesti. Autori istraživanja, Tim M. Berra, Gonzalo Alvarez i Francisco C. Ceballos, sugeriraju da bi ekspresija štetnih gena “produciranih u brakovima sklopljenim među srodnicima mogla biti uključena u visoku smrtnost u djetinjstvu koju su doživjeli Darwinovi potomci.”

Nadalje, troje od šestero Darwinove djece s dugoročnim brakovima nisu ostavili potomstvo. Neobjašnjiva neplodnost može biti posljedica brakova među srodnicima. S druge strane, tri Darwinova sina bila su pripadnici Kraljevskog društva i proglašeni vitezovima od strane kraljice Viktorije.

Izvor: American Institute of Biological Sciences

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Genetika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh