Connect with us

Znanost

Evolucija

Stalna ljudska evolucija mogla bi objasniti porast broja određenih poremećaja

Suptilni, ali stalni pritisci ljudske evolucije mogli bi objasniti prividan rast poremećaja kao što su autizam, autoimune bolesti i reproduktivni tumori, pišu znanstvenici u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Određene prilagodbe koje su ljudima ranije donosile beneficije mogu sada pomoći takvim bolestima da odolijevaju unatoč – ili možda zbog – napretka moderne medicine i kulture.

Istraživači kroz svoj rad sugeriraju sljedeće:

•    Autizam i shizofrenija mogu biti povezani sa prekomjernim izražavanjem majčinskih ili očevih gena ili utjecaja.
•    Majčinski i očinski geni mogu krenuti u suptilnu povuci-potegni borbu u ranom djetinstvu i tako utjecati na razvoj djeteta.
•    Ljudi su možda osjetljiviji na alergije, astmu i autoimune bolesti zbog povećane higijene u kojoj živimo, zbog koje je naš imunološki sustav postao preosjetljiv.
•    Prirodna selekcija i dalje utječe na našu biologiju, bez obzira na napretke u modernim društvima i medicini. Prirodna selekcija favorizira teže žene i smanjuje dob kada žene mogu imati prvo dijete.

U svojim prezentacijama znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju pozivaju na integraciju evolucijskih perspektiva u kurikulum medicinskih studija kako bi se pomoglo budućim doktorima da sagledaju zdravstvene probleme i sa stajališta evolucije.

“Trudimo se pronaći načine da educiramo doktore koji će imati širu perspektivu i neće sagledavati ljudsko tijelo kao savršeno dizajniran stroj,” tvrdi jedan od istraživača. “Naša biologija je rezultat mnogih evolucijskih kompromisa, a razumijevanje tih procesa može istinski pomoći doktorima da shvate zašto se razbolijevamo i što treba napraviti kako bi ozdravili.”

Prethodni radovi na polju evolucijske medicine pomogli su objasniti zašto bolesti dominiraju i zašto ih je teško spriječiti – zato što prirodna selekcija favorizira reprodukciju nad zdravljem, biologija evoluira sporije od kulture, a patogeni evoluiraju brže od ljudi.

Izvor: sciencedaily.com

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Evolucija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh