Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Stara neefikasna žarulja sa žarnom niti odlazi u povijest

Europska unija je još u rujnu 2009. zabranila prodaju neefikasnih sijalica sa žarnom niti, a sada je došao trenutak da se ta zabrana provede u djelo.

Preciznije, od danas u EU stupa na snagu zabrana sijalica sa žarnom niti snage 60 W, a prva zemlja koja će provesti zabranu jest Velika Britanija. Sijalice snage 40 W i niže bit će zabranjene tijekom 2012. godine.

Čemu uopće zabrana? Stari tip žarulja izrazito je neefikasan – gotovo 95 posto energije koju dobije žarulja pretvori u toplinu, a samo pet posto u svjetlost. S druge strane, tehnologija LED žarulja već godinama napreduje i te su žarulje sjajne, troše vrlo malo energije i dugo traju. Jednostavno, nema smisla više koristiti stare, neefikasne žarulje ako postoji znatno bolja alternativa.

Jasno je da sve ovo čeka i Hrvatsku nakon što uđemo u Europsku uniju, no u našim dućanima još uvijek ćete češće pronaći stare, neefikasne žarulje nego LED sijalice, tako da nas i na ovom polju čeka podulji put dok se ne uskladimo s Europom.

Tražili ste na googlu:

žarulja

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh