Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Starbucks odlučio povući plastične slamke

Jednu plastiku odlučili zamijeniti drugom

Američka kompanija koja je sinonim za prodaju kave je odlučila povući plastične slamke, kako kažu, zbog smanjenja otpada.

Naime, Starbucks tvrdi kako planira do 2020. godine povući iz upotrebe sve plastične slamke ne bi li pridonio smanjenju zagađenja okoliša otpadom plastičnog porijekla.

Namjera im je na više od 28 tisuća lokacija posve ukloniti plastične slamke te ih zamijeniti plastičnim poklopcima i ne-plastičnim slamkama. U kompaniji tvrde da će takvim potezom iz svojih kafića povući čak više od milijardu slamki, a toliko ih potroše na godišnjoj razini.

Kritike korisnika na ovu odluku sadržavaju stav kako zamjena plastične slamke nekom drugom plastikom (plastičnim poklopcem) nije najbolje rješenje. Colleen Chapman, Starbucksova potpredsjednica za društveno odgovorno poslovanje je izjavila sljedeće: ”U ovom trenutku najbolje što možemo učiniti za okoliš je da uklonimo plastične slamke”.

Tu su njezinu izjavu poduprle nevladine organizacije poput Svjetskog fonda za očuvanje prirode i Programa za čiste oceane.

Starbucksov potez je došao na red svega tjedan dana nakon što je grad Seattle, gdje je i samo sjedište kompanije, postao prvi veliki grad u Sjedinjenim Državama koji je potpuno zabranio uporabu jednokratnih slamki i pribora za jelo u restoranima te u barovima.

Zagađenje oceana plastikom je dugo tema raznih udruga za zaštitu prirode, no tek je relativno nedavno poprimila globalne razmjere, vjerojatno zbog viralne snimke iz 2015. godine na kojoj spasioci pokušavaju izvući plastičnu slamku iz nosa jedne ugrožene morske kornjače.

Znanstveni časopis Science Advances je prošle godine objavio studiju industrijskog ekologa dr. Rolanda Geyera koji je uspio izračunati da je količina sve plastike svijeta – oko 8.3 milijarde tona.

Od te brojke je 6.3 milijarde tona otpad, a 79% je završilo na odlagalištima ili u prirodi. Procjenjuje se da u oceanima svake godine završi otprilike 10 milijuna tona otpada.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokušali su objasniti zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kad naiđu na njega. I odgovor je –...

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Ekologija i okoliš

Satelitske fotografije koje su objavile NASA i Europska svemirska agencija pokazuju da se zagađenje zraka smanjilo od kad su tvornice zatvorene zbog koronavirusa. Tvornice...

Oglašavanje