Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Statini ne uzrokuju gubitak pamćenja kod starijih osoba – studija

Statini ne utječu na gubitak pamćenja ni na kognitivne probleme, zaključili su australski znanstvenici pošto su procijenili učinak ovog lijeka za sniženje razine kolesterola tijekom šestogodišnjeg razdoblja na više od 1000 Australaca treće životne dobi.

Studiju je proveo tim znanstvenika s Instituta za medicinska istraživanja Garvan i Sveučilišta Novi Južni Wales (UNSW), a rezultate su objavili u časopisu American College of Cardiology.

Studija je pokazala i da određenu grupu pacijenata statini mogu zaštititi od gubitka pamćenja, piše Medical News Today. 

Pokazalo se da je pad kognitivnih funkcija u šestogodišnjem razdoblju bio jednak kod ispitanika koji su uzimali statine, kao i kod onih koji nisu bili na terapiji. 

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće ublažiti bojazan među potrošačima ovih lijekova koji su se zabrinuli nakon izvješća o izoliranim slučajevima pojave kognitivnih problema kod korisnika statina. 

“Brojni faktori mogu pridonijeti kognitivnim problemima kakve opisujemo u izoliranim slučajevima”, rekla je autorica studije Katherine Samaras, profesorica na Institutu Garvan i voditeljica laboratorija za kliničku pretilost, prehranu i biološki razvoj.

Dr. Perminder Sachdev, neuropsihijatar i profesor na UNSW-u, ravnatelj Centra za zdravo starenje mozga i glavni autor studije kaže da “podaci iz studije uvjerljivo upućuju na to da upotreba statina za sniženje razine kolesterola ne utječe negativno na funkciju pamćenja”.

Dodaje da je “sve više dokaza po kojima su statini sigurni kada je posrijedi zdravlje mozga” te ističe da ih njihova strahovanja ne bi trebala spriječiti u izbjegavanju ovih lijekova.

U studiji je sudjelovalo 1037 osoba u dobi između 70 i 90 godina koji žive u Sydneyu. Znanstvenici su podatke počeli prikupljati 2005. godine, kada nitko od ispitanika nije pokazivao nikakve znakove demencije.

Tijekom 6 godina ispitanici su prošli 13 različitih ispitivanja kako bi se kroz pet testova procijenilo njihovo pamćenje, a bili su podvrgnuti i magnetskoj rezonanciji mozga koja omogućuje otkrivanje eventualnih promjena. 

Pomnim pregledom rezultata nisu uočili razliku kada su posrijedi problemi s pamćenjem ni kod pacijenata koji su koristili statine ni kod onih koji ih nisu uzimali.

Zamijetili su da su promjene volumena mozga u objema grupama bile iste.

Istodobno su uočili usporavanje problema s pamćenjem među korisnicima statina s bolestima srca, dijabetesom i ostalim rizičnim čimbenicima za razvoj demencije, u usporedbi sa sudionicima studije koji nikada nisu uzimali ovu vrstu lijeka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Besmrtnost i vječna mladost pripadaju kategoriji mitova, pokazalo je novo istraživanje koje bi konačno moglo završiti vječnu raspravu o tome možemo li živjeti zauvijek....

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Ekologija i okoliš

U studiji se navodi da ako se uništavanje šuma nastavi ovom brzinom, sve šume svijeta bi mogle nestati za oko 100 do 200 godina.

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Oglašavanje