Connect with us

Znanost

Wellness i prehrana

Status vitamina D nije mjerljiv surogat markerima

Vitaminske nadopune, dijeta, geografski položaj, demografske informacije ili način života, samostalno ili u kombinaciji, ne mogu pouzdano predvidjeti iznos vitamina D u krvi, utvrdili su istraživači sa Sveučilišta u Buffalu.

Ova spoznaja ukazuje da se podaci kao što su vitamin D iz hrane i dodataka ili geografska dužina boravišta (sjeverna naspram južne) ne mogu smatrati pouzdanima u vidu surogat markera za procjenu rizika oboljenja od raka dojke, odnosno debelog crijeva. Niske razine vitamina D povezane su s povećanim rizikom od razvoja raka, dok se visoke razine smatraju potencijalno pouzdanima, što poznavanje razine vitamina D pojedinca čini podatkom od osobite važnosti. Osiguravanje pouzdane metode za dobivanje ove informacije bez vađenja krvi, uklanja potrebu za invazivnim postupkom, kojega pojedine osobe smatraju neugodnim, a moglo bi potaknuti i daljnja istraživanja o povezanosti vitamina D i rizika oboljenja.

Međutim, rezultati istraživanja koje su proveli epidemiolozi Sveučilišta u Buffalu pokazuju da spomenuti čimbenici (npr. dob, unos vitamina D, korištenje dodataka prehrani itd.), razmatrani zajedno objašnjavaju tek 21% varijanti u razinama vitamina D u ljudi. Prema dobivenim rezultatima, ovi markeri pokazali su se osobito nedostatni u identificiranju žena s teškim nedostatkom vitamina D ili onih s visokim razinama. Rezultati studije objavljeni su online uoči pojavljivanja tiskanog izdanja na internetskoj stranici American Journal of Clinical Nutrition (Američkog časopisa za kliničku prehranu).

“Kada bismo mogli predvidjeti nečiju razinu vitamina D upitavši ga za njegovu lokaciju boravišta i njegov životni stil te uspoređujući tu informaciju s njegovim demografskim i medicinskim svojstvima, tada bi istraživanje o razini vitamina D i oboljenju bilo ostvarivo provesti, čak i u odsustvu uzoraka krvi sudionika studije”, smatra Amy E. Millen, dr.sc., docent Sveučilišta u Buffalu na Katedri za socijalnu i preventivnu medicinu i glavni autor studije.

“Naša analiza govori nam da još uvijek nismo dosegli taj stupanj. Ostali čimbenici, kao što su genetika ili druge neizmjerene ili nepoznate varijable, mogu pomoći u boljem predviđanju razine vitamina D u pojedinca. “Unatoč svemu, ove informacije od iznimne su važnosti budući da upućuju znanstvenike na spoznaju da bi se dosadašnjim studijama koje se u predviđanju ishoda rizika od raka koriste okvirnim mjerenjima za razliku od mjerenja krvi, trebalo pokloniti manje pažnje.”

Istraživanje se temelji na uzorcima krvi 3.055 žena u postmenopauzi koje su sudjelovale u Women`s Health Initiative (WHI), kliničkom ispitivanju Kalcij plus vitamin D provedenom od 1995. do 2000., odnosno u izvornom WHI ispitivanju, održanom od 1993. do 1998. Stvarni podaci o vitaminu D dobiveni iz uzorka uspoređeni su sa surogat markerima razine vitamina D, poput zemljopisne širine boravišta, godišnje razine sunčeve svjetlosti na pojedinim geografskim širinama, te koliko su vitamina D sudionici konzumirali kroz hranu i dodatke.

I pored razmatranja geografske širine te razdoblja godine u kojemu su uzorci krvi uzeti, regionalne izloženosti sunčevoj svjetlosti, dobi, rasi, nacionalnosti i drugim čimbenicima načina života kao što su opseg struka i fizička aktivnost, još uvijek je bilo neobjašnjivih odstupanja u serumskim razinama vitamina D među ljudima, pokazali su rezultati. “Shvatili smo da korištenje ovih podataka još uvijek ne jamči pouzdano predviđanje razine vitamina D u krvi pojedinca”, smatra Millen.

“Međutim, našemu istraživanju nedostajali su detaljniji podaci o izloženosti pojednica Suncu. Da smo ih posjedovali, vjerojatno bismo bili u položaju pouzdanije predvidjeti razine vitamina D u krvi pojedinca. Ipak, na temelju drugih istraživanja sličnih našima, uvjerenja smo da čak i uz mjerenja izlaganja Suncu, prediktivni model još uvijek ne bi bio sasvim mjerodavan.” Millenin savjet? “Prilikom vrednovanja informacija koje čujete na vijestima, imajte na umu da vam odnosi između lokacije boravišta i ishoda bolesti, pa čak i studije koje se isključivo bave unosom vitamina D iz hrane i dodataka (ne razmatrajući pritom izlaganje Sunčevoj svjetlosti) ne mogu ponuditi pravu sliku odnosa između raka i vitamina D. “

Ostali autori studije su Jean-Wactawski Wende, dr. sc., profesor i prodekan Odsjeka za socijalnu i preventivnu medicinu Sveučilišta Buffalo te zamjenik rektora za strateške inicijative, istraživači iz Fred Hutchinson Cancer Research Center, Albert Einstein College of Medicine, University of Tennessee Health Science Center, UCLA, University of California Davis i Harvard Medical School te Ohio State University. Istraživanje su podržali New York State Breast Cancer Research and Education Fund, te WHI program, kojega financira National Institutes of Health.

Izvor: University of Buffalo

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh