Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Šteti li treniranje oplodnji?

Novija istraživanja pokazuju kako naporni treninzi mogu uzrokovati probleme kod plodnosti žena. Norveški istražitelji potvrdili su kako tijelo jednostavno ima poteškoća u podržavanju teških treninga i zatrudnjivanja.

Otprilike sedam posto žena u Norveškoj ima problema sa plodnošću. Uzroci neplodnosti mogu biti razni  – uključujući pušenje, stres i alkohol. Osobe koje imaju problema sa prehranom također spadaju u rizičnu skupinu.

Poznato je da vrhunske sportašice mogu imati problema sa plodnošću. Znanstvenici su se pitali utječu li veliki fizički napori i na plodnost drugih žena. Studija provedena na uzorku od 3000 žena potvrdila je sumnje da učestala i intenzivna fizička aktivnost smanjuje plodnost kod mladih ženskih osoba. Vjeruje se kako smanjena plodnost u ovom slučaju traje samo kroz vrijeme napornih treninga.

Uočene su dvije grupe koje su se pokazale posebno osjetljive što se tiče plodnosti. Prva grupa, koja je vježbala skoro svaki dan i druga koja je vježbala do iznemoglosti. Žene koje su trenirale svaki dan do iznemoglosti pokazale su najveći rizik neplodnosti. Rezultati su ostali isti i onda kada su ubačene druge varijable koje utječu na plodnost kao težina, pušenje, godine i prijašnje trudnoće. Rizik je ostao 3.5 puta veći za osobe koje su trenirale svaki dan za razliku od onih koje nisu uopće trenirale. Daljnje usporedbe rezultata sa raznim skupinama žena pokazale su kako intenzitet treninga itekako utječe na plodnost, dok umjereno treniranje ne pokazuje nikakve znakove rizičnosti.

Na svu sreću neplodnost uzrokovana intenzivnim treninzima tranzicijske je prirode. Žene koje su ranije u svojoj životnoj dobi intenzivno trenirale kasnije nisu imale problema sa trudnoćom već ih je većina imala više djece od prosjeka. Iako nemaju konkretnog odgovora na pitanje zašto tjelesna aktivnost utječe na plodnost, znanstvenici imaju teoriju kako visok nivo fizičke aktivnosti crpi previše energije pa tijelo nije u stanju održavati potrebne hormonalne mehanizme koji omogućuju oplodnju.

Ne treba zbog toga izbjegavati fizičke aktivnosti, sasvim suprotno, umjereno bavljenje raznim sportovima ili aktivnostima poboljšava funkcioniranje inzulina i opći hormonalni profil. Žene bi se i dalje trebale baviti fizičkim aktivnostima, samo trebaju biti svjesne mjesečnih ciklusa kroz koje prolazi njihovo tijelo te moderirati napore prema tome.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Otkriveno je nešto zanimljivo o izvantjelesnoj oplodnji

Svemir

Provest će se testiranja

Mikrobiologija

Znanstvenici s uglednog engleskog sveučilišta Bath objavili su da su napravili rane eksperimente koji ukazuju da će jednog dana biti moguće praviti djecu bez...

Biljke i životinje

Tim znanstvenika, sastavljen od stručnjaka genetičara te animalnih znanstvenika, uspješno je obavio pseću umjetnu oplodnju. Radi se o oplodnji „in vitro”, postupku u kojem su...

Oglašavanje