Connect with us

Znanost

Wellness i prehrana

Stiže sladoled koji povoljno djeluje na srce i krvne žile

Sladoled je mnogim ljudima omiljena poslastica, ali često se naglašava kako i nije baš dobar za zdravlje. Zahvaljujući znanstvenicima, doktori bi u budućnosti mogli savjetovati srčanim bolesnicima da jedu sladoled.

Naime, znanstvenici su osmislili vrstu sladoleda koja poboljšava protok krvi i smanjuje štetni stres na srčane stanice. U njemu će se nalaziti biljni spojevi polifenoli koji će imati ključnu ulogu u sprječavanju srčanih i moždanih udara.

Mnoge studije su dokazale kako polifenoli povoljno djeluju na krvne žile. To su antioksidansi koji se inače nalaze u crnom vinu, tamnoj čokoladi, povrću i orašastim plodovima, ali su nedovoljno zastupljeni u prehrani.

Na takvu ideju znanstvenici su došli zbog toga što se polifenoli duže zadržavaju u hrani na niskim temperaturama. Stručnjaci s University of Rome su odabrali 14 dobrovoljaca koji su sudjelovali u istraživanju.

Dali su im sladoled u kojem se nalazila velika količina kakaa u prahu, ekstrakt lješnjaka i zelenog čaja. Nakon što su ga pojeli, u krvi im se povisila razina dušikovog oksida koji pomaže u očuvanju zdravlja arterija. Primijećen je i bolji protok krvi i veća fizička izdržljivost. Kada su pojeli zdjelicu običnog sladoleda, takvih zdravstvenih poboljšanja nije bilo.

Studija je objavljena u časopisu Nutrition i autori se nadaju da će njihova saznanja pomoći u borbi sa srčanim bolestima od kojih boluje sve veći broj ljudi. Međutim, stručnjaci naglašavaju kako dnevna doza sladoleda punog antioksidansa ne može zamijeniti uravnoteženu prehranu.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh