Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Stiže sladoled koji povoljno djeluje na srce i krvne žile

Sladoled je mnogim ljudima omiljena poslastica, ali često se naglašava kako i nije baš dobar za zdravlje. Zahvaljujući znanstvenicima, doktori bi u budućnosti mogli savjetovati srčanim bolesnicima da jedu sladoled.

Naime, znanstvenici su osmislili vrstu sladoleda koja poboljšava protok krvi i smanjuje štetni stres na srčane stanice. U njemu će se nalaziti biljni spojevi polifenoli koji će imati ključnu ulogu u sprječavanju srčanih i moždanih udara.

Mnoge studije su dokazale kako polifenoli povoljno djeluju na krvne žile. To su antioksidansi koji se inače nalaze u crnom vinu, tamnoj čokoladi, povrću i orašastim plodovima, ali su nedovoljno zastupljeni u prehrani.

Na takvu ideju znanstvenici su došli zbog toga što se polifenoli duže zadržavaju u hrani na niskim temperaturama. Stručnjaci s University of Rome su odabrali 14 dobrovoljaca koji su sudjelovali u istraživanju.

Dali su im sladoled u kojem se nalazila velika količina kakaa u prahu, ekstrakt lješnjaka i zelenog čaja. Nakon što su ga pojeli, u krvi im se povisila razina dušikovog oksida koji pomaže u očuvanju zdravlja arterija. Primijećen je i bolji protok krvi i veća fizička izdržljivost. Kada su pojeli zdjelicu običnog sladoleda, takvih zdravstvenih poboljšanja nije bilo.

Studija je objavljena u časopisu Nutrition i autori se nadaju da će njihova saznanja pomoći u borbi sa srčanim bolestima od kojih boluje sve veći broj ljudi. Međutim, stručnjaci naglašavaju kako dnevna doza sladoleda punog antioksidansa ne može zamijeniti uravnoteženu prehranu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Oboljenja i poremećaji

Prekovremeni rad poguban je za srce, govore rezultati dugogodišnje studije koja uključuje preko 10 000 londonskih državnih službenika. U istraživanju, objavljenom 12. svibnja u...

Oglašavanje