Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Stjenicama ne smeta ultrazvučno tjeranje

Alternativni načini za kontroliranje insekata u stanovima pomoću ultrazvuka dostupni su na tržištu i za najširu javnost. Međutim, malo se tih uređaja pokazalo učinkovitima u tjeranju insekata štetočina poput komaraca, žohara ili mrava.

Unatoč nedostatku dokaza za djelotvornost takvih uređaja, oni se i dalje prodaju, a na tržište su stigle i nove verzije usmjerene protiv stjenica. Međutim, prema članku objavljenom u časopisu Journal of Economic Entomology, komercijalni uređaji koji proizvode ultrazvučne frekvencije nisu dobar alat za tjeranje stjenica. U radu pod naslovom “Učinkovitost komercijalno dostupnih ultrazvučnih odbijajućih uređaja na ponašanje stjenica (Hemiptera: Cimicidae)” autori K.M. Yturralde i R.W. Hofstetter iznose rezultate testova četiriju komercijalno dostupnih uređaja za elektronsko odbijanje štetočina namijenjenih tjeranju insekata i malih sisavaca štetnika pomoću zvuka.

Testirani uređaji kupljeni su preko interneta, a korišteni prema uputama proizvođača. Za svaki je ultrazvučni uređaj stvoreno njegovo ispitno područje za emitiranje zvuka, uz kontrolno područje na kojemu se nije puštao nikakav zvuk. Autori su otkrili da nije bilo značajne razlike u broju stjenica uočenih u kontrolnom području (bez zvuka) i na testiranom području sa zvukom, te da zvuk testiranih uređaja nije ni odbijao niti privlačio stjenice.

Autori zaključuju da ultrazvučni uređaji nisu zastrašivali ili privlačili stjenice jer oni možda ne mogu proizvesti pravu kombinaciju frekvencija. Stjenice su najčešće izložene frekvencijama zvukova koje proizvode njihovi domaćini (ljudi) te aparata i strojeva koji se nalaze u domovima. Dakle, moguće je da i stjenice koriste zvukove svojih domaćina, poput disanja ili hrkanja. Stoga bi za buduća istraživanja akustike vezana za stjenice mogle dobro poslužiti niske frekvencije zvukova koje proizvode njihovi domaćini.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh