Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Što je Astma?

Astma je bolest koja utječe na rad pluća. To je jedna od najčešćih dugoročnih bolesti djece, ali i odrasli mogu imati i astmu. Astma uzrokuje stezanje grudi i kašalj noću ili rano ujutro. Ako imate astmu, imate ju cijelo vrijeme, ali imat ćete napade astme samo onda kada nešto smeta vašim plućima.

U većini slučajeva ne znamo što uzrokuje astmu, a niti ne znamo kako je izliječiti. Znamo da ako netko u vašoj obitelji ima astmu, vrlo visoki postotak da ćete je imati i vi.

Kako prepoznati Astmu?

Teško je bez medicinskih nalaza otkriti ima li netko astmu, osobito kod djece mlađe od 5 godina. Tijekom pregleda, liječnik obrača pažnju na to dali često kašljete preko noći. Liječnik će tada pitati o stezanju prsnog koša, osipanju i prehladama u trajanju duljem od 10 dana. Pitat će ima li netko astmu u vašoj obitelji, alergije ili druge probleme s disanjem. Konačno, liječnik će postavljati pitanja o vašem domu i jeste li propustili školu ili rad ili imate poteškoća u obavljanju određenih stvari.

Liječnik također može napraviti test disanja, nazvan spirometrija, kako bi utvrdio koliko dobro funkcioniraju pluća testiranjem koliko zraka možete disati nakon što se duboko udahnete.

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh