Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Što je Tuberkoloza ?

Tuberkuloza – ili TB, kako se obično naziva – je zarazna infekcija koja obično napada pluća. Također se može proširiti i na druge dijelove tijela, poput mozga i kralježnice. To uzrokuje vrsta bakterija pod nazivom Mycobacterium tuberculosis.

U 20. stoljeću TB je bio vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. Danas se većina slučajeva liječi antibioticima. Ali liječenje zna potrajati dugo od 6 do 9 mjeseci.

Kako se širi ?

Tuberkoloza širi se slično kao i gripa (kroz zrak). Ako zaraženi kašlja, kihne, smije se itd. otpuštaju se sitne kapljice koje sadrže klice. Ako udahnete takve klice, zaraženi ste !

Pozitivno je što bakterije Tuberkoloze ne mogu preživjeti na površini nekog predmeta, ruke ili sl. tako da se ne možemo zaraziti ako pojedemo neku voćku koja je bila u kontaktu sa takvom opakom bakterijom.

Kako Tuberkoloza utječe na nas ?

Postoji dva oblika bolesti :

Latent TB:: Imate klice u vašem tijelu, ali imunološki sustav ih sprječava da se šire. To znači da nemate nikakvih simptoma i niste zarazni. Ali infekcija je još uvijek živa u vašem tijelu i jednog dana može postati aktivna. Ako imate visok rizik za ponovnu aktivaciju – na primjer, imate HIV, primarna infekcija je bila u posljednje dvije godine, vaša prsa X-zraka su abnormalne, ili ste imunokompromisni – liječnik će vas liječiti antibioticima smanjiti rizik za razvoj aktivne tuberkuloze.

Active TB disease: To znači da se mikroorganizmi razmnožavaju i mogu vas razboljeti. Bolest možete širiti drugima. Devedeset posto odraslih slučajeva aktivne tuberkuloze od reaktivacije Latent TB infekcije.

Simptomi Turbekoloze

Da bi znali dali ste zaraženi Tuberkolozom morati ćete na vađnje krvi.

Osnovni simptomi :

  • Visoka temperatura
  • Groznica
  • Manjak apetita
  • Noćno znojenje
  • Bol u prsima
  • Kašalj koji traje više od 3 tjedna
Nastavi čitati
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh