Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Što pokreće eksplozivne vulkanske erupcije?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Southamptonu identificirali su okidač najvećih eksplozivnih vulkanskih erupcija na Zemlji. Las Cañadas, vulkanski krater na Tenerifima, na Kanarskim otocima, izazvao je najmanje osam velikih erupcija u posljednjih 700 tisuća godina. Radi se o katastrofalnim erupcijama visokim preko 25 km, koje su izbacile piroklastični materijal preko 130 km daleko. Za usporedbu, čak i najmanja od ovih erupcija izbacila je 25 puta više vulkanskog materijala od erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajokulla iz 2010. godine.

Analizirajući kumulirane kristalne nodule (magmatske stijene nastale akumulacijom kristala u magmi), otkrivene u vulkanskim naslagama velikih erupcija, znanstvenici su otkrili da su miješanja, do kojih dolazi u komorama magme prije erupcije i pri čemu se starija i hladnija magma miješa s mlađom i toplijom magmom – vjerojatno okidač velikih erupcija i to onaj koji se ponavlja.

Ovi noduli hvataju i zadržavaju magmu ispod vulkana neposredno prije erupcije. Dr. Rex Taylor, viši predavač na Sveučilištu u Southamptonu, istraživao je nodule i u njima zarobljenu magmu kako bi ispitao što uzrokuje erupcije. Otkrio je da se u nodulima nalaze dokazi o promjenama u tokovima magme sve do početka erupcije vulkana.

Dr. Taylor kaže: “Ovi noduli su posebni jer su proizašli iz komora magme, a prije nego su se potpuno stvrdnuli bili su mekani, poput loptica od mokrog pijeska. Kristalni rubovi na nodulima nastali su iz potpuno različite magme, što ukazuje na veća miješanja do kojih je dolazilo neposredno prije erupcije. Čini se da je svim eksplozivnim erupcijama prethodilo miješanje mlade i vruće magme sa starijom i hladnijom magmom.”

Suautor studije, dr. Tom Gernon, predavač na Sveučilištu u Southamptonu, kaže: “Analiza kristalnih nodula iz vulkana dokumentira završne procese i promjene neposredno prije erupcije – one procese koji pokreću katastrofalne erupcije. Sama prisutnost kašastih nodula u vulkanskim naslagama upućuje da se komore magme prazne tijekom erupcije, nakon čega se komora urušava tvoreći pritom kratere poznate kao kaldere.”

Vulkan Las Cañadas je Međunarodno udruženje za vulkanologiju i kemiju unutrašnjosti Zemlje IAVCEI proglasilo vulkanom desetljeća i dostojnim posebne studije u svjetlu povijesti velikih, destruktivnih erupcija te zbog njegove blizine naseljenom području.

Dr. Gernon i dr. Taylor dodaju: “Naši će se rezultati pokazati neprocjenjivima za buduće procjene opasnosti i rizika na Tenerifima, ali i drugdje. Skale erupcija koje smo opisali imaju potencijal da prouzroče silna razaranja na gusto naseljenim Tenerifima te velike gospodarske posljedice za Europu.”

Studija je objavljena u najnovijem broju časopisa Scientific Reports.

1 komentar

1 komentar

  1. Tomica Slisha

    8 studenoga, 2012 u 4:23 pm

    grah i grožđe su najbolji priča se

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Područje veličine Chicaga u Nacionalnom parku Yellowstone, već desetljećima “diše” i udara zbog ulijevanja magme. Tim znanstvenika iz američkog Geološkog zavoda godinama pokušava razriješiti...

Zemlja

Ekstremna vrućina od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija. Vulkan je...

Arheologija i paleontologija

Pompeji i nove metode istraživanja

Svemir

U brdima Škotske znanstvenici su naišli na nešto apsolutno izvan ovog svijeta: mjesto utjecaja meteorita starog 60 milijuna godina i mineralne oblike koji nikad...

Oglašavanje