Connect with us

Znanost

Foto: ABC News

Ekologija i okoliš

Što se to događa u Fukushimi?

Posljednja očitanja radioaktivnosti u razorenoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi pokazuju rekordno visoku radioaktivnost kakva nije zabilježena još od katastrofe prije šest godina.

Prije šest godina svijet je protrnuo na vijesti koje su stigle iz Japana. Tsunami je tamo naime oštetio nuklearnu elektranu u Fukushimi, a vrijeme je pokazalo da se radilo o najvećoj takvoj katastrofi još od one černobilske, ali i da su i tu ključnu ulogu odigrali ljudski propusti.

U reaktoru broj 2, piše Gizmodo, prije nekoliko je dana izmjereno 530 sieverta u satu, količina koja su stručnjaci opisali ‘nezamislivom’. Tvrtka Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc. mjerenja je provela u prostoru koji sadrži jezgru reaktora i to uoči plana da se elektrana napokon rastavi.

Radioaktivnost od 530 sieverta u satu daleko je najviša dosad i višestruko nadmašuje dosad rekordna 73 sieverta u satu, što je zabilježeno u ožujku 2011. godine. O kolikim se razinama radioaktivnosti radi govori činjenica da će čovjeka za samo nekoliko tjedana ubiti količina od tek 10 sieverta.

Stručnjaci iz Tepca priznaju da nisu sigurni zašto su razine radioaktivnosti toliko visoke i zašto, čini se, rastu i dalje. Postoje dvije opcije – ili su dosadašnja mjerenja bila netočna, ili se uvjeti unutar elektrane drastično i neobjašnjivo mijenjaju, prenosi 24sata.hr

Radioaktivnost je trenutno toliko visoka da čak i roboti koji se šalju u unutrašnjost elektrane ne mogu izdržati dulje od dva sata.

5 komentara

5 Comments

 1. Dominik Tucić

  veljača 8, 2017 kod 1:02 pm

  Godzilla se događa, eto šta je. Niste gledali film??

  • Miloloža Matej

   veljača 8, 2017 kod 1:41 pm

   Super. Godzilla je otisao na Ameriku. Nemamo straha za brigu.

 2. Mario Bošnjak

  veljača 8, 2017 kod 2:56 pm

  Japanci su mi uvijek bili drag narod,šteta odoše u povjest….

 3. Vladimir Rajko

  veljača 8, 2017 kod 4:42 pm

  Možda im je pokvaren uređaj za mjerenje

 4. Rikard Mrmić

  veljača 8, 2017 kod 5:33 pm

  Ko zna sta su smisali koje izotope pa sad krcka ko vojni fazol. Mozda se Gojira stvarno izrodi iz sukoba mora i ljudske gluposti?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh