Connect with us

Znanost

Znanost za početnike

Što uzrokuje mamurluk?

Glavobolja, umor, treskavica, mučnina – svi ti simptomi zajedno čine mamurluk.

Glavni uzrok mamurluka su alkoholna pića jer ona sadrže etanol. Enzimi jetre pomažu jetri da razbije etanol, no previše etanola ne dozvoljava enzimima jetre da pravilno obrade etanol koji potom ne dozvoljava pravilan dotok glukoze u tkiva, pogotovo u mozak. Manjak glukoze znači i manjak energije u tijelu i mozgu što dovodi do umora, neraspoloženja, dehidracije, glavobolje, suhih usta, slabosti itd. Kemijski spoj pod imenom acetaldehid koji se nalazi u alkoholu izaziva najgori mamurluk. Dakle, nije preporučljivo piti više alkohola nego što to naš metabolizam može podnijeti.

Neki istraživači kažu da su aceton i metanol koji se mogu naći u nekim pićima glavni uzrok mamurluku, a ne etanol.

Alkohol potiče povećanje stope mokrenja, što dodatno omogućuje tijelu da se riješi tekućina i time izaziva dehidraciju. Previše alkohola smanjuje vitamine, minerale i šećer u krvi koji omogućuju tijelu da ostane zdravo. Ove su tekućine, voda i hranjive tvari potrebne tijelu kako bi preradilo alkohol. Što je veći unos alkohola veći je gubitak tjelesnih tekućina, vode i hranjivih tvari i manje je uklanjanje toksina iz tijela, pa ti toksini uzrokuju mamurluk.

Kako bi se izbjegla dehidracija potrebno je piti mnogo vode prije spavanja i ujutro kako bi se izbjegao mamurluk. U borbi protiv alkohola pomažu i negazirana pića bez kofeina kao što je sok od naranče ili sok od rajčice.

Voće i povrće će pomoći tijelu da nadoknadi hranjive sastojke. Hrana u želucu će pomoći zadržati hranjive tvari u tijelu, što će omogućiti manju apsorpciju alkohola i njegovu brzu obradu te manji mamurluk. Kako bi se skratilo trajanje mamurluka pomažu i B i C vitamini. Vježbanje će definitivno pomoći kako bi se tijelo brzo riješilo toksina.

Drugi uzrok mamurluka su nečistoće u vinu. Kvalitetna vina su uvijek svijetle boje i imaju manje nečistoća, dok vina niske kvalitete imaju tamniju boju i više nečistoća.

Kako bi omogućili tijelu da obradi alkohol i smanji intenzitet mamurluka potrebno je piti polako, jedno piće po satu. Neki smatraju da „klin se klinom izbija“ te piju više alkohola kako bi izbjegli mamurluk, no to će samo odgoditi neizbježno. Najbolji način na koji se može izbjeći mamurluk je da se pije čim manje alkohola ili u granicama koje naše tijelo može lako obraditi.

Tražili ste na googlu:

trjanje mamurluka

Znatiželja pokreće svijet. :)

8 komentara

8 Comments

 1. Dragan Kukić

  ožujak 30, 2013 kod 11:09 am

  alkohol

 2. Igor Pernar

  ožujak 30, 2013 kod 11:10 am

  “nije preporučljivo piti više alkohola nego što to naš metabolizam može podnijeti” – ova teorija se poklapa sa svim mojim dosadašnjim testiranjima

 3. Vladimir Rajko

  ožujak 30, 2013 kod 11:16 am

  Sigurno si sam platio “testiranje”. Eto kako kod nas nitko ne podupire znanost 😉

 4. Goran Bogdanovic

  ožujak 30, 2013 kod 11:28 am

  lose vino

 5. Tomislav Zlo Živković

  ožujak 30, 2013 kod 11:57 am

  obvious facts are obvious

 6. Dejan Maric

  ožujak 30, 2013 kod 12:31 pm

  Ne mogu da vjerujem šta su napisali za drugi uzrok mamurluka….ccc… to nema veze sa vezom…

 7. Boris Ocić

  ožujak 30, 2013 kod 1:37 pm

  Jao…u top strpati onoga tko je to napisao. Taj očito nikada nije pio vino… 😀

 8. Leopold Prlić

  ožujak 30, 2013 kod 2:02 pm

  jebes to kak ces se napit ak ces popit pice po satu -.- bolje da ne pijes uopce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost za početnike

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh