Connect with us

Znanost

Astrofizika

‘Stroj za Veliki prasak’ radit će do kraja 2011.

Veliki hadronski sudarač (LHC) bit će zatvoren na godinu dana nakon 2011. godine, priopćio je BBC-u dr. Steve Myers, direktor LHC-a.

Iduće dvije godine LHC će raditi s polovicom predviđene energije, no unatoč tome bit će najjači stroj na svijetu.

Pomoću LHC-a znanstvenici žele rekonstruirati uvjete koji su vladali nakon rođenja svemira za koji se pretpostavlja da je nastao Velikim praskom (Big bang) prije 13,7 milijardi godina. Jedan od najatraktivnijih ciljeva projekta LHC jest uloviti Higgsov bozon, hipotetsku česticu koja objašnjava masu. Zbog dosadašnje neuhvatljivosti, nobelovac Leon Lederman u šali je nazvao Higgsov bozon “Božjom česticom”.

LHC je smješten u CERN-u (Europski centar za nuklearna istraživanja) kraj Ženeve. Nalazi se na dubini od 100 metara u podzemnom tunelu opsega 27 kilometara, koji se jednim dijelom nalazi u Švicarskoj, a drugim dijelom u Francuskoj. “Srce” LHC-a čini oko 1600 velikih supravodljivih magneta koji rade na temperaturi od minus 271 stupnjeva Celzija (dva stupnja iznad apsolutne nule).

Više od pet milijardi eura vrijedan “stroj za Veliki prasak”, kako popularno nazivamo LHC, na spektakularan je način pušten u pogon 10. rujna 2009. godine. No, desetak dana kasnije uslijedilo je razočarenje jer je zbog kvara na jednom od supravodljivih magneta došlo do prekida rada LHC-a. Popravak je trajao više od godinu dana i stajao oko 30 milijuna eura.

Krajem studenoga prošle godine LHC je ponovno počeo s radom i ubrzo su počeli prvi sudari protona. Pokazalo se da “oživljeni” akcelerator radi besprijekorno i već je nakon tjedan dana eksperimenata postao najmoćniji akcelerator elementarnih čestica na svijetu.

Uslijedila je predviđena zimska pauza, a ovih se dana očekuje ponovni početak rada LHC-a na najvećim dosada postignutim energijama.

Izvor: Jutarnji List

 

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astrofizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh