Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Stručnjaci upozoravaju na prenapučenost svemira satelitima

Foto: Pixabay

NASA-in znanstvenik Donald Kessler je još 1978. godine upozorio na potencijalnu katastrofu do koje bi moglo doći zbog lančanih reakcija u svemiru. Iz toga se izrodio tzv. “Kesslerov sindrom”, a riječ je o teoriji po kojoj bi svemir oko Zemlje jednog dana mogao postati toliko prepun aktivnim satelitima i ostacima prethodnih svemirskih istraživanja, da bi mogao buduće svemirske misije otežati, pa čak i učiniti nemogućima, piše CNN.

Taj dan je, čini se, blizu, s obzirom na to da se već neko vrijeme upozorava na probleme koji bi mogli nastati zbog sve većeg broja satelita.

Izvršni direktor tvrtke Rocket Lab, Peter Beck, prije tjedan je dana objasnio da se već osjete posljedice zbog povećanog broja satelita u Zemljinoj orbiti, te je istaknuo da se taj broj konstantno povećava zahvaljujući tvrtki SpaceX i Starlink konstelaciji. Sve je teže pronaći čisti put za lansiranje raketa, a najveći problem je u tome što je svemir najvećim dijelom i dalje nereguliran, te međunarodni sporazum nije ažuriran u posljednjih pet desetljeća.

Sve ovo je potaknulo tvrtku Rocket Lab na razmišljanje o lakšim i manjim raketama, koje bi mogle funkcionirati na dnevnoj ili tjednoj bazi. Zanimljivo je da i ova tvrtka sudjeluje u lansiranju satelita, naravno ne u razmjerima u kojima to čini SpaceX, pa je od 2018. godine imala 12 uspješnih misija u okviru kojih je u svemir lansirala 55 satelita.

Situacija je postala komplicirana u zadnjih godinu dana zbog Starlink konstelacije, koja sad broji najviše satelita u svemiru, iako još nije lansirala ni polovinu planiranog. Nije poznato ima li i tvrtka SpaceX probleme zbog povećane gužve u svemiru, a neke nove regulative bi svakako mogle ublažiti ovaj problem.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Plutajuće stanice će prije svega služiti za polijetanja i slijetanja Starship rakete

Planete i mjeseci

Sonda je poznata pod nazivom kopač ili bušilica, a proizvod je Njemačkog zrakoplovnog centra (DLR)

Svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Svemir

Satelit je proizvod tvrtke Airbus, a lansiran je uz pomoć Falcon 9 rakete.