Connect with us

Znanost

Stručnjaci upozoravaju na opasnost zvanu “sharenting”

Foto: Pixabay

Psihologija

Stručnjaci upozoravaju na opasnost zvanu “sharenting”

Nekima su lajkovi bitniji od privatnosti vlastitog djeteta

“Sharenting” (sharing – dijeljenje + parenting – roditeljstvo) je noviji fenomen koji označava roditeljsko zatrpavanje društvenih mreža fotografijama svoje djece, a za kojeg sigurnosni stručnjaci smatraju kako će do kraja sljedećeg desetljeća biti uzrok dvije trećine krađa identiteta i prijevara mladih ljudi (koji su imali neoprezne roditelje).

Budući da su roditelji jako ponosni na svoju djecu onda ih cijelom svijetu žele pokazati na načine koji su prije bili isključivo sadržaj privatnih foto albuma. U svojoj (posve prirodnoj) opčinjenosti svojim potomcima roditelji često zaboravljaju na drugu stranu medalje – a to je zaštita dječje sigurnosti i privatnosti.

Naime, osim gomile (pre)intimnih obiteljskih fotografija, roditelji na društvenim mrežama čestitanjem rođendana svojoj djeci također otkrivaju datume i godine rođenja, dijele informacije o prijateljima, imenima kućnih ljubimaca pa čak i kućnim adresama, gradu u kojem su rođeni i u kojem žive. Sve te objave u njihovim očima izgledaju nevino, ali stručnjaci upozoravaju kako sve te, naizgled nevažne, informacije – ostaju na internetu.

Krajem tekućeg tjedna će na snagu stupiti Opća uredba o zaštiti osobnih podataka koja bi korisnicima trebala jamčiti ipak veću zaštitu i privatnost. Usprkos tome, ostaje za zapitati se tko će korisnike spasiti od njih samih, jer premda društvene mreže nikad nisu bile oličenje privatnosti, mnogim problemima s privatnošću su korisnici sami otvorili put neopreznim objavama.

Nisu samo prijevare i krađe identiteta problem kod fenomena sharentinga. Objavljeni podaci i fotografije također mogu djecu pratiti godinama i ostavljati određeni dojam na druge aspekte života, čak i predstavljati razliku u tome hoće li osoba dobiti novi posao ili ne.

Socijalni i psihološki problemi koje djeca kasnije mogu imati također su zabrinjavajući pa je došlo i do pojava da djeca poslije traže pomoć sudova kada roditelji na njihov zahtjev ne žele ukloniti njihove fotografije koje su godinama dijelili na internetu.

Privatnost, zaštita sigurnosti i psihičko zdravlje djeteta bi roditeljima trebali ipak biti na prvom mjestu, a broj lajkova na zadnjem.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh