Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Studenti medicine otvoreni za učenje pomoću video igara

Današnji studenti rastu s digitalnim mišem u rukama. Stoga ne treba čuditi da većina anketiranih studenata medicine kaže da bi im video igrice i okruženje virtualne stvarnosti moglo pomoći da postanu bolji liječnici.

Ideja o korištenju tehnologije kako bi poboljšali svoje medicinsko obrazovanje svidjela se 98 posto studenata medicine ispitanih na američkim sveučilištima University of Michigan i University of Wisconsin-Madison, navodi se u studiji objavljenoj online u BMC Medical Education.

Na primjer, virtualna okolina može pomoći studentima medicine naučiti kako razgovarati s pacijentom ili voditi stacionar. U anketi, 80 posto studenata je reklo da računalne igre mogu imati obrazovnu vrijednost. Studija pomaže odagnati predrasude o video igrama kao isključivom području adolescentnih usamljenika. Umjesto toga, one se mogu koristiti kao napredna pomagala koja se uklapaju u novi stil učenja, kažu autori. “Zahvaljujući u velikoj mjeri na njihovom visokom stupnju tehnološke pismenosti, današnji su studenti medicine radikalno drugačija publika od studenata od prije 15 do 20 godina”, govori o tzv. milenijskoj generaciji bivši predavač medicine i predsjednik Medical Cyberworlds, Inc Frederick W. Kron. “Oni se zapravo bolje snalaze u okruženjima bogatim slikama nego s tekstom.”

Muški studenti imaju 4.4 puta veću sklonost igranju video igara nego studentice. Ove i druge spolne razlike moraju se razriješiti prilikom razmatranja o uvođenju video igara kao sredstva za medicinsko obrazovanje, kažu autori. Među više od 200 ispitanih studenata medicine, 77 posto izjavilo je da bi sudjelovalo u zdravstvenom multi-player online simulatoru zdravstvene skrbi pod uvjetom da im to pomogne da ostvare važan cilj.

“Igre s igranjem uloga mogu imati posebne obrazovne koristi da pomognu studentima predvidjeti kako bi njihov život izgledao u različitim vrstama stručne prakse”, kaže dr. Michael D. Fetters, izvanredni profesor iz obiteljske medicine i direktor Japanese Family Health Program na University of Michigan. “Omogućavanje studentima da se stave u položaj raznih liječnika specijalista, da se bave pitanjima zdravstvene zaštite i ekonomske strane tog sustava na autentičan način, moglo bi im pomoći da se odluče u vezi izbora koja se karijera najbolje slaže s njihovim vrijednostima i osobinama”, kaže Fetters.

Kompjuterizirani simulatori postali su stalan dio medicinskog obrazovanja i pomažu liječnicima da nauče kako napraviti kirurške rezove ili poroditi dijete, ali medicinski fakulteti i dalje traže načine kako obrazovati studente medicine za ono što ih čeka u stvarnom životu. “Akademsko vodstvo zatražilo je inovativne metode kako bi se studentima medicine približili koncepti koji su im potrebni da postanu liječnici”, kaže Kron, bivši izvanredni profesor obiteljske medicine na University of Wisconsin. “Novi mediji i tehnologije koje je razvila industrija video igara puno obećavaju da će pomoći nastavnicima ispuniti tu ključnu zadaću.”

Izvor: University of Michigan Health System

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Ako igrate LOL ili DOTA 2, mogli biste biti inteligentniji od igrača drugih video igrica. Znanstvenici su dokazali da su ove dvije igrice sličnije...

Tehnologija

Znanstvenici s Tehnološkog institua Georgia razvili su tehniku za treniranje sustava umjetne inteligencije kako bi sami mogli kreirati videoigre. Dodijeljeni UI sustav – ili...

Računarstvo i internet

Mala neovisna tvrtka Hello Games razvila je novi sci-fi naslov No Man’s Sky (Ničije nebo), u kojoj ima toliko planeta da bi Vam bilo...

Psihologija

Rasprave o tome mogu li video igre potaknuti nasilje nisu nove. Nova studija tvrdi da ljudi koji igraju video igrice iz perspektive negativca u stvarnom...

Oglašavanje