Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Studija se fokusira na ilegalnu uporabu mefedrona u Sjevernoj Irskoj

Istraživači Queen`s University u Belfastu okončali su jedno od prvih istraživanja uporabe mefedrona u Sjevernoj Irskoj otkako je lijek zabranjen početkom godine. Ustanovili su da zabrana nije odvratila anketirane korisnike mefedrona od uzimanja supstance.

Razgovori s 23 konzumenta mefedrona okončani su tijekom dvomjesečnog razdoblja (svibanj i lipanj 2010.) nakon što je uporaba lijeka zakonski osporena u Velikoj Britaniji. Sudionici obuhvaćeni istraživanjem bili su starosti od 19 do 51 godine, od čega su gotovo polovica (12) bile žene. 83% ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju bili su zaposleni, a većina profesija bila je povezana s poslovnim, obrtničkim i javnim sektorom te uslužnim djelatnostima. Istraživanje je provela dr. Karen McElrath s Queen`s School of Sociology, Social Policy and Social Work.

Ključna otkrića istraživanja odnose se na:

  • 21 od 23 sudionika istraživanja uzimalo je mefedron nakon zabrane.
  • Tek jedna osoba iznimno se usprotivila ponovnom uzimanju supstance.
  • Gotovo polovica uzorka preferirala je mefedron pred kokainom ili ecstasyjem. Neki su osjećali negativne posljedice, na primjer, nesanicu, ozbiljne poremećaje i osjećaj depresije tijekom sljedećeg dana, no navedeni faktori uglavnom ih nisu odvratili od ponovnog uzimanja supstance.
  • Nitko od sudionika istraživanja nije smatrao da bi `legalno šmrkanje` bilo sigurnije samo zato što je regulirano zakonom.
  • Nitko od sudionika istraživanja nije pokazao početno zanimanje za uzimanje mefedrona zato što je bio legalan. Umjesto toga, njegovo ozakonjenje uoči travnja 2010 značilo je da je dostupniji i jeftiniji od mnogih ilegalnih supstanci.
  • Prije zabrane, samo je troje ispitanika kupilo mefedron u `službenim trgovinama`, dok je četvero ispitanika mefedron kupilo posredstvom online dobavljača. Većina je sklona nabavi mefedrona preko prijatelja ili trgovaca.
  • Većina ispitanika dosad je uzimala ecstasy, amfetamine ili kokain.
  • Tijekom posljednjeg uzimanja mefedrona, svi su sudionici istraživanja također konzumirali alkohol, iako se razdoblja uzimanja i količine alkohola razlikuju.
  • Tijekom posljednjeg uzimanja mefedrona, 6 od 23 sudionika uzimalo je drugu psihoaktivnu supstancu, pored alkohola.
  • Tijekom posljednjeg uzimanja mefedrona, većina ispitanika konzumirala je 1 -2 grama droge, iako ih je polovina uzimala mefedron na partyjima, podijelivši 7 – 8 grama s još dvije do tri osobe.

Dr. McElrath govori: “Ovo je jedno od prvih istraživanja uporabe mefedrona u Sjevernoj Irskoj, otkako je početkom godine proglašen protuzakonitim. Rezultati upućuju na zaključak da zabrana nije pretjerano utjecala na dosadašnje konzumente mefedrona, barem ne tijekom dvomjesečnog razdoblja nakon kojega je nastupila zabrana. Željeli bismo proširiti istraživanja kako bismo usporedili rezultate sa sličnim istraživanjima provedenima u Waterfordu uoči zabrane mefedrona u Republici Irskoj, u svibnju 2010. ” Istraživanje je dio pogranične znanstvene suradnje s Marie Clare Van Hout s Waterford Institute of Technology.

Izvor: Queen`s University Belfast

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Besmrtnost i vječna mladost pripadaju kategoriji mitova, pokazalo je novo istraživanje koje bi konačno moglo završiti vječnu raspravu o tome možemo li živjeti zauvijek....

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Ekologija i okoliš

U studiji se navodi da ako se uništavanje šuma nastavi ovom brzinom, sve šume svijeta bi mogle nestati za oko 100 do 200 godina.

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Oglašavanje