Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Stvoren test koji može prepoznati koronavirus prije nego osoba postane zarazna

Znanstvenici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test na koronavirus. Taj test bi potencijalno mogao prepoznati pozitivne prije nego što postanu zarazni. Ako Agencija za lijekove i nabavku dozvoli korištenje testa, proizvodnja bi mogla započeti sredinom svibnja.

Koordinatori ovog projekta se nadaju da će se ovim testom moći otkriti prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije što je čak četiri dana ranije nego što to trenutni testovi mogu.

Novi testovi bi mogli imati značajnu ulogu u sprječavanju širenja virusa s obzirom na to da prepoznaju virus prije nego što zaražena osoba dobije simptome i postane prijenosnik zaraze.

Naime, ovaj test je nastao iz ranije pokrenutog projekta Vojne agencije te napredne istraživačke studije u području obrane (DARPA) koji je imao za cilj brzu dijagnozu kemijskog trovanja i zaraze u ratnim uvjetima. Nakon što se dogodilo izbijanje epidemije, projekt je hitno preusmjeren na izradu testova na koronavirus, piše The Guardian.

Odobrenje za hitnu upotrebu ovih testova Agencije za hranu i lijekove (FDA) očekuje se za sedam dana.

Šef DARPA-e za biološku tehnologiju dr. Brad Ringeisen rekao je da koncept popunjava dijagnostičku prazninu širom svijeta i ako bude odobren mogao bi u potpunosti promijeniti “igru”.

Ako ovaj test bude odobren, proizvodnja bi trebala započeti u drugoj polovici svibnja u SAD-u. Iz DARPA-e kažu da su raspoloženi podijeliti test svima koji ga žele implementirati u drugim državama.

Razina točnosti ovog testa prema istraživanju iznosi čak 95%. Problem postojećih testova na Covid-19 je taj što ne mogu utvrditi infekciju u samom početku.

“Oni obavljaju posao, ali vam ne mogu reći je li netko bio bolestan možda i četiri dana prije nego što je testiran”, rekao je jedan od doktora koji rade na testu.

Riječ je o testovima na osnovu uzorka krvi, a ne brisa iz nosa, a iz DARPA-e tvrde kako to je teži način ali i pouzdaniji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Bakterije i virusi

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između travnja i svibnja sljedeće godine. Sannino je rukovoditelj grupe...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.