Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Stvorena pojednostavljena posteljica koja će nam puno pomoći u istraživanjima

Koristi ovoga su velike

Pojednostavljena ljudska posteljica je stvorena od strane britanskih znanstvenika u labosu. Ta verzija posteljice bi trebala, po njihovim tvrdnjama, promijeniti neke stvari. Primjerice, znanstvene spoznaje koje sad imamo o reproduktivnim poremećajima poput preeklampsije ili spontanog pobačaja. I ne samo to.

Mogućnosti

Model minijaturne veličine koju prikazuje placentu u ranom razvoju je tzv. organoid koji će omogućiti još nešto. Znanstvenici će tako imati priliku istražiti što omogućava zdravu trudnoću te kako neke bolesti mogu prijeći s majke na fetus u procesu razvoja.

Kao što znamo, ljudska posteljica osigurava kisik i hranjive tvari potrebne za rast i razvoj. Ukoliko se pravilno ne razvije, trudnoća može završiti i mrtvorođenčetom ili spontanim pobačajem. Bebe se također mogu roditi s razvojnim problemima u tom slučaju.

Profesorica na odjelu patologije, fiziologije, razvoja i neuroznanosti sveučilišta Cambridge, Ashley Moffett je vodila ovo istraživanje. Objavljeno je u časopisu Nature. Pojasnila je kako znanstvenici, iako je posteljica presudna za razvoj fetusa, znaju relativno malo o problematici. Razlog za to je nedostatak dobrih eksperimentalnih modela.

Eksperimenti i modeli

“To je prvi organ koji se razvija, a istodobno o njemu najmanje znamo”, poručila je Moffett na konferenciji za novinare.

Područje znanosti o organoidima je proteklih godina procvjetalo. Znanstvenici sad uzgajaju sve od mini-mozgova do mini-jetara ili mini-pluća te ih rabe kako bi osigurali bolje razumijevanje ljudske biologije i raznih bolesti.

Tim s Cambridgea koji je radio ovu studiju je prije više od 3 desetljeća započeo s ovim pokušajima.”Pokušavali smo to raditi godinama”, kaže Moffett.

Graham Burton, koji je također sudjelovao u ovoj studiji, tvrdi kako bi uspjeh s mini-placentom trebao baciti bolje svjetlo na druge stvari. Pritom misli na nerazumljive aspekte odnosa između placente, maternice i fetusa. Primjerice, prolaz infekcije iz majčine krvi u fetus ili opasnost poput virusa Zika.

Organoide se isto tako može koristiti za sigurnosni skrining preparata koje se može koristiti tijekom rane trudnoće. Tako bi se produbilo razumijevanje kako kromosomske abnormalnosti mogu ometati normalni razvoj.

Jedan stariji video objašnjava važnost razumijevanja na što sve utječe posteljica:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Čestice su pronašle svoj put i do fetusa

Oglašavanje