Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nanotehnologija

Stvoreni mikromotori za eliminiranje ugljikova dioksida iz mora

Nanoinženjeri sa Sveučilišta u Kaliforniji osmislili su novu vrstu malih motora koji bi se mogli iskoristiti za pročišćavanje mora od ugljikova dioksida.

Te bi motore pokretao sam ekološki sustav. Roboti bi se, korištenjem enzima, kretali kroz more i pretvarali ugljikov dioksid u krutu tvar.

„U budućnosti bismo mogli koristiti ove mikromotore kao sredstvo za pročišćavanje vode“, rekao je jedan od autora studije, Kevin Kaufmann.

Ovi bi motori koristili strujanje vode, zajedno s katalizatorom, ugljičnom anhidrazom, kako bi brzo pretvorili ugljikov dioksid u kalcijev karbonat, koji bi se zatim mogao pohraniti.

U provedenim eksperimentima, mikromotori su brzo dekarbonizirali ionizirane vodene otopine koje su sadržavale ugljikov dioksid. U roku od pet minuta, motori su eliminirali 90% ugljikova dioksida iz tih otopina, a u slučaju morske vode, taj je postotak iznosio 88%.

Pretvaranje ugljikova dioksida u kalcijev karbonat kojeg pronalazimo u školjkama i koraljima, trenutno je jedan od najboljih ekološki održivih načina za smanjivanje količine ugljikova dioksida u vodama.

Ovom su problemu pokušali doskočiti brojni drugi znanstvenici sa svojim metodama, no one su ili vrlo skupe ili podrazumijevaju korištenje agresivnih kemijskih spojeva i štetne su za okoliš. Ovaj istraživački tim smatra da bi njihovi roboti bili mnogo isplativiji. U eksperimentima je u vodu bio dodan vodikov peroksid koji je reagirao s platinom unutar kućišta robota kako bi stvorio kisik i pokretao robote prema naprijed. No je li to primjenjivo na čitav ocean je još uvijek upitno. Platina je, također, vrlo skupa.

Mikroroboti su brzi – u vodi sa samo dva do četiri posto vodikova peroksida, roboti su se kretali brzinom većom od 100 mikrometara u sekundi. Istraživači će, u sljedećoj fazi istraživanja, pokušati promijeniti koncept i pronaći neki mineral kojega ima više u vodi.

„Ako mikromotori mogu koristiti sam okoliš kao gorivo, bit će mnogo prilagodljiviji, jeftiniji i manje štetni za okoliš“, zaključio je Kaufmann.

Izvor: Wired

5 komentara

5 Comments

 1. Goran Škoro

  25 rujna, 2015 u 7:11 pm

  Ne moze biti preskupo kada je u pitanju ono od cega zivimo!

 2. Tomislav Tomic

  26 rujna, 2015 u 5:30 am

  strašno do kud je znanost došla , bolje da šutim, kao i svaka druga vrsta mi tražimo postojanje, postojanje pod svaku cijenu znači udaranje u jaja, tko je spreman postojati?

 3. Petar Skokandić

  26 rujna, 2015 u 6:54 am

  mogli bi ovi znanstvenici malo poradit i na lijeku za rak! desetljecima istrazuju ko slijepa kokos i nista…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Robotika

Znanstvenici sa Sveučilišta Tohoku i Švicarskog saveznog tehnološkog instituta u Lausanni, zajedno sa podrškom Znanstvenog programa Human Frontier Science, uspjeli su dekodirati relativno fleksibilne...

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

Robotika

Roboti beru samo zrelo voće i klasificiraju ga po veličini i zrelosti

Oglašavanje