Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Sumatranska mapa otkriva da su populacije tigrova veće nego što je očekivano

Populacija tigrova možda je druga po veličini u svijetu, ali ona ostaje i dalje pod prijetnjom Znanstvenici su kreirali kartu s najvećom rezolucijom distribucije sumatranskog tigra koja je ikada napravljena, a otkriva da je otok sada domaćin drugoj najvećoj populaciji tigrova na Zemlji.

Istraživanje, koje su proveli Wildlife Conservation Society`s Indonesia Program i Forum HarimauKita, biti će objavljeno u posebnom broju Integrative Zoology, a govori o konzervaciji tigrova i metodologiji istraživanja. Hariyo T. Wibisono i Wulan Pusparini proveli su istraživanje temeljeno na upitniku po cijelom otoku i utvrdili status distribucije sumatranskoga tigra. Oni su otkrili da tigrovi i dalje zauzimaju veliku većinu preostalih dostupnih staništa na Sumatri. Od 144 160 kvadratnih kilometara (55 660 kvadratnih milja) od preostalih potencijalnih staništa, tigrovi su prisutni u više od 97% (140 226 kvadratnih kilometara). Međutim, utvrđeno je da je samo 29% staništa u kojima se nalaze tigrovi zaštićeno.

“Ovi rezultati upućuju na to da bi populacija sumatranskog tigra mogla biti mnogo veća nego što smo vjerovali, i potencijalno bi mogla biti druga najveća populacija tigrova na svijetu, poslije Indije”, rekao je Wibisono. Istraživanje je također pokazalo da tigrovi zauzimaju veliku raznolikost ekosustava. Tigrovi su pronađeni od 0 metara iznad razine mora u obalnim nizinskim šumama, do 3 200 metara iznad razine mora u visokim planinskim šumama te u svakoj eko-regiji između. “Postoji potreba za daljnjom znanstvenom procjenom populacije,”, rekao je Wibisono, “ali ako je populacija uistinu tako velika kao što ovo novo istraživanje sugerira, onda su potrebne prave akcije te više podrške od stručnjaka za tigrove i međunarodnu zajednicu treba mobilizirati za konzervaciju sumatranskih tigrova “.

Na temelju njihovih nalaza, znanstvenici preporučuju da se barem pet staništa treba ponovo procijeniti za konzervacijske krajolike za tigrove (TCL). TCL je područje gdje postoji dovoljno staništa za najmanje pet tigrova i u kojima je potvrđeno da su tigrovi bili prisutni u posljednjih 10 godina. To staništa uključuju: 1. Leuser ekosustav koji sadrži nizinska i gorska staništa na sjeverozapadu, 2. Berbak-Sembilang sadrži nizinske tresetne močvare i obalna staništa na jugoistoku, 3. Ulu Masen ekološki sustav koji sadrži nizinska i gorska staništa na sjeverozapadu, 4. Batang Gadis koji sadrži nizinski i niža gorska staništa u središnjoj Sumatri i 5. Giam Siak Kecil u središnjem dijelu otoka. G. Wibisono tražio je da se poduzme ovo istraživanje jer je vjerovao, na temelju svoekoga bogatog iskustva na terenskom radu na Sumatri, da prethodna istraživanja podcjenjuju populaciju tigrova. Njegova i kolegina otkrića potvrdila su njegovu slutnju i pokazala da su tigrovi prisutni u širokim razmjerima na otoku Sumatri.

Svjetska populacija tigrova pala je za 50% od 1998. godine, a procijenjeno je da je samo oko 3 200 – 3 600 ostalo u divljini. Prisutnost tigrova na širem području staništa na Sumatri jedna od rijetkih svijetlih točaka u trenutnom stanju divljih tigrova, ali više zaštite je potrebno kako bi se osigurala održiva budućnost za ove veličanstvene životinje. “Iako su tigrovi jasno u opasnosti, ja sam ohrabren povijesnim obvezama predstavljenim na nedavnom globalnom summitu u cilju povećanja broja tigrova u svijetu”, rekao je Zhang Zhibin, glavni urednik Integrative Zoology. “Na kraju studenog, International Tiger Conservation Forum održan je u St. Petersburgu, Rusija. Vlade zemalja koje obuhvaća raspon 13 tigrova, dogovorile su se da će udvostručiti broj tigrova do 2022. godine. Objavljivanjem ovog posebnog izdanja o konzervaciji tigrova i metodologiji istraživanja, nadamo se da ćemo doprinijeti naporima vlade, znanstvenika i konzervatora kako bi vratili tigrove natrag s ruba.”

Izvor: Wiley-Blackwell

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje