Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Supermenska bakterija proizvodi zlato

U vrijeme kada je cijena zlata dosegla najvišu vrijednost u povijesti, istraživači s američkog Državnog sveučilišta u Michiganu otkrili su da je sposobnost bakterije da izdrži nevjerojatnu količinu toksičnosti ključ za stvaranje 24-karatnog zlata. “Ono što mi radimo je mikrobiološka alkemija – pretvaramo nešto što nema vrijednost u čvrsti, plemeniti metal koji je vrijedan, u zlato”, rekao je Kazem Kashefi, docent mikrobiologije i molekularne genetike na Državnom sveučilištu u Michiganu.

On i Adam Brown, koji je profesor elektronske umjetnosti i medijske kulture, otkrili su da bakterija Cupriavidus metallidurans, koja je inače otporna na metale, može rasti na masivnim koncentracijama zlatnog klorida ili tekućeg zlata, otrovnog kemijskog spoja koji se pronalazi u prirodi.

Zapravo, ove bakterije su barem 25 puta jače nego što su to pokazala ranija proučavanja, tvrde istraživači u svojoj umjetničkoj instalaciji “Veliko djelo ljubitelja metala”, koja koristi kombinaciju biotehnologije, umjetnosti i alkemije pretvarajući tekuće zlato u 24-karatno zlato. Umjetničko djelo sastoji se od prijenosnog laboratorija izrađenog od metala i pozlaćenog 24-karatnim zlatom, staklenog bioreaktora i bakterija, a ta kombinacija proizvodi zlato pred publikom.

Brown i Kashefi nahrane bakterije nezapamćenim količinama zlatnog klorida, oponašajući proces za koji vjeruju da se događa u prirodi. U periodu od jednog tjedna, bakterije prerade toksine i proizvedu grumen zlata.

“Veliko djelo ljubitelja metala” koristi živi sustav kao sredstvo za umjetničko istraživanje, objasnio je Brown.

Osim toga, umjetničko djelo sastoji od niza slika napravljenih skeniranjem elektronskim mikroskopom. Koristeći drevne tehnike oslikavanja zlatom, Brown je pozlatio 24-karatnim zlatnim listićima ona područja na tiskanim slikama gdje su utvrđene bakterijske naslage zlata tako da svaka slika sadrži nešto od zlata proizvedenog u bioreaktoru.

“Ovo je neo-alkemija. Svaki dio, svaki detalj projekta je spoj između moderne mikrobiologije i alkemije”, rekao je Brown. “Znanost pokušava objasniti fenomenološki svijet. Kao umjetnik, ja pokušavam stvoriti fenomen. Umjetnost ima sposobnost poticanja znanstvenog upita.”

Troškovi ponavljanja eksperimenta u većim razmjerima bili bi previsoki, rekao je on. Ali uspjeh istraživača u stvaranju zlata postavlja pitanja o pohlepi, gospodarstvu i utjecaju na okoliš, s naglaskom na etiku povezanu sa znanosti i inženjeringom prirode.

Instalacija “Veliko djelo ljubitelja metala” odabrana je za natjecateljsku izložbu u Austriji gdje je dobila nagradu Prix Ars Electronica za kibernetičku umjetnost. To je jedna od najvažnijih nagrada za kreativnost i pionirski duh u području digitalnih i hibridnih medija, rekao je Brown.

“Umjetnost ima sposobnost da istraži i postavi pitanje utjecaja znanosti u svijetu, a “Veliko djelo ljubitelja metala”  obraća se u postbiološkoj eri izravno znanstvenoj preokupaciji dok istovremeno pokušava oblikovati i podčiniti biologiju našoj volji”, kaže Brown.

3 komentara

3 Comments

 1. Drito U Glavu

  17 listopada, 2012 u 6:58 pm

  svašta. Želim i ja jednu bakteriju :)))

 2. Tamara Čapelj

  17 listopada, 2012 u 9:09 pm

  Kako se zaraziti?

 3. Petra Krtanjek

  17 listopada, 2012 u 10:16 pm

  a da, sve je preskupo da se ponavlja pokus, samo se za svaki novi rat ima para kolko hoćeš.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Haemophilus influenzae je bakterija koja može uzrokovati smrtonosne infekcije kod djece, a i kod odraslih sa slabijim imunitetom. Nažalost, do sada nismo imali uspjeha...

Bakterije i virusi

Eksperiment je trajao od 2015. do 2018. godine, a osnovni cilj je bio ispitivanje teorije po kojoj mikroorganizmi mogu preživjeti u svemiru i stići...

Kemija

Iako zvuči začuđujuće, vruća voda se ledi brže nego hladna voda pod određenim uvjetima. Fenomen je zabilježio još Aristotel, no razni eksperimenti i istraživanja do...

Ovisnost i liječenje

Osim svih od ranije poznatih negativnih spojeva koje pušenjem unosimo u svoj organizam, znanstvenici su otkrili da u cigaretama postoje žive bakterije. Odavno nam...

Oglašavanje