Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

U Indiji pokrenut sustav koji ugljični dioksid pretvara u sodu bikarbonu!

Foto: Ramkumar/Flickr

Kemijsko postrojenje The Tuticorin Alkali Chemicals u južnoj Indiji je, izgleda, pokrenulo prekretnicu u borbi za očuvanje okoliša. Naime, prvi su na svijetu koji su uspjeli pokrenuti novi sustav pohranjivanja emisija ugljičnog dioksida i pretvaranje istih u sodu bikarbonu.

Iako tehnologije pohranjivanja ugljičnog dioksida nisu nova stvar na svijetu, a i već se govorilo o izumu mikrokapsula natrijevog karbonata koji ugljični dioksid pretvaraju u sodu bikarbonu – ovo je nešto novo zato što ima profitni potencijal i time veću privlačnost za druge biznismene i moćne kompanije. Novost iz Indije je to da je prvi put tako nešto osmišljeno i provedeno bez državnih subvencija, jer je napravljen profitabilan i praktičan sustav koji priziva širenje na druga postrojenja i industrije.

Kada se govori o brojkama, u pitanju je predviđenih 60 tisuća tona emisija CO2 na godišnjoj razini koje mogu biti pretvorene u sodu bikarbonu, a znanstvenici koji stoje iza toga govore da bi se istim sustavima uspješno moglo učiniti isto s maksimalno 10% svih emisija CO2 od ugljena na globalnoj razini.

Dosadašnja rješenja su uvijek bila popraćena problemima financiranja zbog skupoće, ali i velikih rizika i neizvjesnosti. Ne samo to, nego je i krajnji rezultat posve drukčiji. Stvara se nešto korisno i upotrebljivo u mnogim industrijama i proizvodima, za razliku od pukog pohranjivanja skupljenog CO2 negdje, primjerice u zemlju.

Za sve su zaslužna da talentirana kemičara koja nisu mogla pronaći novčana sredstva u rodnoj Indiji pa su se okrenuli Velikoj Britaniji u kojoj su imali više uspjeha. Direktor kompanije, Ramachandran Gopalan, je iskreno priznao da nikada nije sanjao o tome da spasi svijet, nego da je samo biznismen koji je htio doći do nekog profitabilnog rješenja. Srećom se to i dogodilo, a Gopalan potvrđuje da njihovo kemijsko postrojenje sada ima nula emisija po pitanju zraka i vode.

9 komentara

9 Comments

 1. Obi Đan

  5 siječnja, 2017 u 1:14 pm

  Ivan Bubić hahahhahaha

 2. Lidija Šanje

  5 siječnja, 2017 u 1:31 pm

  Franjo Falak

 3. Lidija Šanje

  5 siječnja, 2017 u 1:31 pm

  Franjo Falak

 4. Ana Baraban

  5 siječnja, 2017 u 1:32 pm

  Rafaella Seba

 5. Stanko Kopun

  5 siječnja, 2017 u 2:47 pm

  Vjeran Pirsic

 6. Selver Burekovic

  5 siječnja, 2017 u 2:53 pm

  Stvarnost ili fikcija?

 7. Tomi Sačerić

  5 siječnja, 2017 u 5:20 pm

  Jebeš ti to al nemaju skijašku stazu u centru grada a i ljep pogled s vrha odlagališta smeča na jakuševcu, al istina bog nemaju ni banditića za gradolnačenika!

 8. Suzana Nogić

  5 siječnja, 2017 u 8:35 pm

  Nino Nogić

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Ekologija i okoliš

Europa napreduje na području smanjenja emisije plinova, ali ni približno dovoljno da bi se postigli planirani ciljevi. Tvrtka Enel provela je studiju u kojoj...

Ekologija i okoliš

Pet tona ribe i rakova more je izbacilo na obalu lagune Mar Menor u Španjolskoj zbog poljoprivrednog zagađenja. More je mrtvu i umirući ribu...

Ekologija i okoliš

Bečko Sveučilište prirodnih resursa i znanosti (BOKU) i Institut za istraživanje utjecaja klime u Berlinu objavili su analizu uzročnika emisije ugljičnog dioksida. Tim sastavljen...

Oglašavanje