Connect with us

Znanost

Ekologija i okoliš

U Indiji pokrenut sustav koji ugljični dioksid pretvara u sodu bikarbonu!

Foto: Ramkumar/Flickr

U Indiji pokrenut sustav koji ugljični dioksid pretvara u sodu bikarbonu!

Kemijsko postrojenje The Tuticorin Alkali Chemicals u južnoj Indiji je, izgleda, pokrenulo prekretnicu u borbi za očuvanje okoliša. Naime, prvi su na svijetu koji su uspjeli pokrenuti novi sustav pohranjivanja emisija ugljičnog dioksida i pretvaranje istih u sodu bikarbonu.

Iako tehnologije pohranjivanja ugljičnog dioksida nisu nova stvar na svijetu, a i već se govorilo o izumu mikrokapsula natrijevog karbonata koji ugljični dioksid pretvaraju u sodu bikarbonu – ovo je nešto novo zato što ima profitni potencijal i time veću privlačnost za druge biznismene i moćne kompanije. Novost iz Indije je to da je prvi put tako nešto osmišljeno i provedeno bez državnih subvencija, jer je napravljen profitabilan i praktičan sustav koji priziva širenje na druga postrojenja i industrije.

Kada se govori o brojkama, u pitanju je predviđenih 60 tisuća tona emisija CO2 na godišnjoj razini koje mogu biti pretvorene u sodu bikarbonu, a znanstvenici koji stoje iza toga govore da bi se istim sustavima uspješno moglo učiniti isto s maksimalno 10% svih emisija CO2 od ugljena na globalnoj razini.

Dosadašnja rješenja su uvijek bila popraćena problemima financiranja zbog skupoće, ali i velikih rizika i neizvjesnosti. Ne samo to, nego je i krajnji rezultat posve drukčiji. Stvara se nešto korisno i upotrebljivo u mnogim industrijama i proizvodima, za razliku od pukog pohranjivanja skupljenog CO2 negdje, primjerice u zemlju.Za sve su zaslužna da talentirana kemičara koja nisu mogla pronaći novčana sredstva u rodnoj Indiji pa su se okrenuli Velikoj Britaniji u kojoj su imali više uspjeha. Direktor kompanije, Ramachandran Gopalan, je iskreno priznao da nikada nije sanjao o tome da spasi svijet, nego da je samo biznismen koji je htio doći do nekog profitabilnog rješenja. Srećom se to i dogodilo, a Gopalan potvrđuje da njihovo kemijsko postrojenje sada ima nula emisija po pitanju zraka i vode.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

9 komentara

9 Comments

 1. Obi Đan

  siječanj 5, 2017 kod 1:14 pm

  Ivan Bubić hahahhahaha

 2. Lidija Šanje

  siječanj 5, 2017 kod 1:31 pm

  Franjo Falak

 3. Lidija Šanje

  siječanj 5, 2017 kod 1:31 pm

  Franjo Falak

 4. Ana Baraban

  siječanj 5, 2017 kod 1:32 pm

  Rafaella Seba

 5. Stanko Kopun

  siječanj 5, 2017 kod 2:47 pm

  Vjeran Pirsic

 6. Selver Burekovic

  siječanj 5, 2017 kod 2:53 pm

  Stvarnost ili fikcija?

 7. Tomi Sačerić

  siječanj 5, 2017 kod 5:20 pm

  Jebeš ti to al nemaju skijašku stazu u centru grada a i ljep pogled s vrha odlagališta smeča na jakuševcu, al istina bog nemaju ni banditića za gradolnačenika!

 8. Suzana Nogić

  siječanj 5, 2017 kod 8:35 pm

  Nino Nogić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh