Connect with us

Znanost

Suvremena prijetnja: terorizam putem računalne mreže

Računarstvo i internet

Suvremena prijetnja: terorizam putem računalne mreže

“Ispunite sve moje zahtjeve ili će cijela zemlja ostati bez električne energije”. Je li to samo rečenica iz napetog filma, ili je to stvarna prijetnja koju omogućava računalna tipkovnica?

“Danas su hakerske ucjene rastući trend u cijelom svijetu, prijeti se nacionalnoj infrastrukturi i traži se otkupnina” kaže Dr. Yaniv Levyatan, ekspert za informatički rat sa Sveučilišta Haifa.

Ako netko još uvijek misli da je to znanstvena fantastika, Dr. Levyatan ističe kako je baš nedavno, u Brazilu u studenom 2009., prekinut dovod struje na dulje od jednog sata. “Još uvijek nije jasno što se dogodilo, ali prema jednoj pretpostavci radilo se o cyber-terorističkom napadu”, dodajući da je u napadu 2007., najvjerojatnije ruskih hakera, računalna infrastruktura Estonije onesposobljena u trajanju od 48 sati.

Prema Dr. Levyatanu, u današnjem svijetu, bojno polje nije ograničeno na tenkove i avione, već se proširuje na tipkovnice kompjuterskih stručnjaka i hakera. Danas je glavnina “online okršaja” usmjerena na pokušaje uništavanja i onemogućavanja vodećih web stranica uz nametanje svog virtualnog prisustva s ciljem obeshrabrivanja napadnutih. Primjerice, tijekom Drugog libanonskog rata, Izraelci su “ratovali” s hakerima koji su podupirali Hezbollah tako što je svaka strana pokušavala oštetiti i onesposobiti web stranice protivnika. Slično tomu, tijekom vojne operacije Cast Lead u Gazi, hakeri koji su podupirali Hamas napali su mnoge izraelske web stranice.

Slijedeći korak je pokušaj ugrožavanja sustava koji se u radu oslanjaju na računalne mreže, poput novčanih sustava, energana, bolnica, televizijskih odašiljača i satelita. “Flota borbenih aviona nije nužna za napad na energane; za to je dovoljna tipkovnica. A ako nemate potrebne vještine, postoji dovoljan broj potkupljivih hakera koji će to izvesti za vas”, kaže Dr. Yaniv Levyatan.

Izvor: sciencedaily.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh