Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Sve bliže smo iščitavanju svitaka iz Herkulaneja

Nakon što su prije gotovo 2000 godina u erupciji Vezuva uništena rimska naselja Pompeji i Herkulanej, gomile vulkanskog pepela, blata i lave u trenutku su ugasile živote stanovnika spomenutih mjesta, ali i zatrpale cijeli niz vrijednih arheoloških artefakata, od kojih posebice valja izdvojiti svitke iz Herkulaneja.

Riječ je o 1.800 iznimno osjetljivih, karboniziranih svitaka, koje je u trenutku nagorio piroklastični val, otkrivenih u ruševinama davne 1752. godine. Iako su znanstvenici uspjeli odmotati dio svitaka, najveći dio navedenih i dalje krije svoje tajne, budući da bi ih i najmanji dodir pretvorio u hrpu beskorisne prašine.

Smatra se kako svici iz Herkulaneja sadrže raznovrsne antičke tekstove, s posebnim naglaskom na radove Filodema i Vergilija, vrsnih rimskih pisaca i filozofa, ali i poznatih grčkih mislilaca Epikura i Hrizipa.

Međutim, čini se kako bi istraživanje tima znanstvenika pri European Radiation Synchrotron Facility konačno moglo pružiti uvid u tajne preostalih zamotanih svitaka. Kako bi skenirali unutrašnjost svitaka, znanstvenici su konstruirali iznimno napredan rendgenski uređaj, sa zrakom koja je 100 milijardi puta preciznija u odnosu na one bolničkih rendgena.

Rezultati navedenog istraživanja pokazali su kako je tekst u svicima pisan tintom baziranom na metalu, a za koju se sve do sada vjerovalo kako nije postojala u razdoblju iz kojeg potječu svici. Iako iz navedenih snimki zasada nije moguće pročitati što piše u svicima, znanstvenici se nadaju kako će otkriće vrste tinte kojom su pisani u konačnici omogućiti konačno dešifriranje teksta.

Štoviše, ova bi se tehnika mogla primijeniti i na cijelom nizu drugih starih svitaka, osjetljivih na invazivne metode istraživanja.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

 

 

1 komentar

1 komentar

  1. Zdravko Cirkovic

    8 svibnja, 2016 u 7:41 am

    ..da pročitamo nešto novo,hmm iz nečega što je toliko staro ☺

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Zemlja

Ekstremna vrućina od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija. Vulkan je...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Oglašavanje