Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Sve manje kisika u svjetskim oceanima

Proučavanje sedimenata u Tihom Oceanu pokazalo je negativan trend količine kisika u zadnjih 20 000 godina, koliko je prošlo od maksimuma u zadnjem ledenom dobu. To znači da će se hipoksija razvijati ukoliko temperatura oceana bude rasla.

Provedeno istraživanje se odnosilo konkretno na utjecaj Antarktičke Posredne Vode. Radi se o golemoj masi vode koja strujanjima polazi od Antarktike te se ulijeva u oceane južne hemisfere opskrbljujući oceane hladnom i kisikom bogatom vodom, čiji utjecaj dopire sve do sjeverne hemisfere.

Istraživački timovi su mjerili količine mangana i renija ne bi li rekonstruirali razine kisika tijekom proteklih tisućljeća. Vađenjem i analizom sedimenata uspjeli su saznati oscilacije kisika do unazad 20 000 godina. Rezultati su pokazali kako je razina kisika u padu zadnjih 17 000 godina. Kisik je u sedimentu  u pozitivnoj korelaciji sa manganom a u negativnoj sa renijem, što omogućava indirektno određivanje razine kisika u određenom povijesnom razdoblju.

Istraživači vjeruju da se smanjenje kisika u vodenom stupcu moglo dogoditi na jedan od dva načina – ili smanjenjem dotoka Antarktičke Posredne Vode kao posljedice zatopljenja i kraja ledenog doba, ili je razina kisika u vodama jednostavno opala. Vodena masa u pitanju se formira na površini gdje se obogaćuje kisikom. Hladni vjetrovi i klima “pune” vodu kisikom, koja postaje gušća te tone. Na taj način Antarktička voda puna kisika počinje svoj put prema sjeveru.

Toplije temperature mogu smanjiti granicu zasićenja kisikom. Naime, što je temperatura niža to je kinetička energija plinova (u ovom slučaju kisika) isto tako manja pa tako isti volumen plina na nižoj temperaturi zauzima manje volumena. Što je volumen manji to je i otapanje plina u vodi lakše. Podizanjem temperature raste i kinetička energija a uz to i volumen plinova te je otapanje teže. Isto tako porast temperature zbog klimatskih promjena može utjecati na razinu kisika u oceanima na planetarnoj razini.

U više navrata u zadnjih deset godina izmjerene su situacije razine kisika ravne nuli što je prouzrokovalo masovno ugibanje organizama koji ovise o morskom dnu.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Iako ih čovječanstvo desetljećima tretira kao deponiju smeća, oceani pokazuju da su nevjerojatno otporni, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju. Ako se ulože napori...

Klima

Satelitske snimke južnog dijela Tihog oceana pokazale su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog oceana, prenio je CNN. Temperatura...

Ekologija i okoliš

Do 2050. godine smeće u oceanu će nadvladati ribu, a preko 5,25 trilijuna komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima. Statistike su...

Geografija i geologija

Posljednjih nekoliko godina internetom kruži fotografija koja prikazuje čudnovati prirodni fenomen koji nastaje kad se teška, sedimentima zasićena voda iz glacijalnih dolina izlijeva u...

Oglašavanje