Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Šveđani uvode obveznu tjelesnu aktivnost tijekom radnog vremena

Postupno uvođenje pokazuje dobre rezultate

Sat vremena plivanja u bazenu tijekom pauze nije ništa neobično za stanovnike nekih zapadnih zemalja, no mnogi švedski poslodavci ovu praksu postupno uvode pod obvezno.

Među takvima su i javna tvrtka za distribuciju vode Kalmar Vatten, ali i tvrtka tenisača Bjoerna Borga AB, čiji je istoimeni modni brend jako popularan. Sportske je aktivnosti nemoguće je izbjeći.

Ciljevi koji se sportskim aktivnostima namjeravaju postići su druženje zaposlenika, produktivnost i rentabilnost.

Rezultati studije što ju je 2014. provelo Sveučilište u Stockholmu pokazali su da je preznojavanje tijekom tjelesne aktivnosti koja je u sklopu radnoga dana – pozitivno za zaposlenike i za poslodavce.

Zaposlenici su koncentriraniji, fokusiraniji na posao i također u boljoj formi. Poslodavac od toga isto tako ima koristi. Obvezne sportske aktivnosti tijekom pauza za ručak su bile ključne za smanjenje izostanaka s posla i bolovanja. Čak je 22 posto manje izostanaka s posla, što nije malo s obzirom na to je u Švedskoj postotak bolovanja duplo veći od europskoga prosjeka.

“Šveđani baštine ostavštinu luteranske kulture koja cijeni asketizam i tjelesnu aktivnost”, objašnjava Carl Cederstroem, znanstvenik na Sveučilištu u Stockholmu i autor knjige Sindrom dobrobiti.

“Vjerujemo kako se dobra forma, sreća i snaga postižu stalnim kretanjem na otvorenom “, tvrdi Cederstroem, ističući kako se on ne zalaže za sportsku aktivnost pod svaku cijenu, jer sport ne znači da ste nužno bolja osoba.

Šveđani se ponose time što su najsportskiji narod Staroga kontinenta. Prema podacima Eurobarometra za 2014., 70 posto njih se bavilo nekom sportskom aktivnošću na tjednoj bazi, a 51 posto dva do triput tjedno. Fizički najneaktivniji Europljani su, inače, Bugari. Samo ih 22 posto vježba jednom tjedno.

Od kraja osamdesetih godina većina švedskih kompanija subvencionira sportske aktivnosti zaposlenika s prosječno 500 eura godišnje, a one su oslobođene plaćanja poreza.

U kompaniji Bjoerna Borga, tvrdi direktor Bunge, od početka obveznih sportskih aktivnosti tijekom radnog vremena sve su se bitne brojke povećale. Obvezan sportski sat, najčešće u grupi, zbližava zaposlenike raznih službi kompanije i smanjuje hijerarhijske razlike na poslu.

“Kada uđemo u dvoranu svi smo na istoj razini. Posao koji obavljamo u kompaniji nema nikakvog značaja, svi smo jednaki”, tvrdi Ida Lang, računovotkinja u Borgovoj tvrtki, napominjući kako su obvezne sportske aktivnosti u tijeku radnog vremena “sjajna stvar”.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh