Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Šveđani uvode obveznu tjelesnu aktivnost tijekom radnog vremena

Postupno uvođenje pokazuje dobre rezultate

Sat vremena plivanja u bazenu tijekom pauze nije ništa neobično za stanovnike nekih zapadnih zemalja, no mnogi švedski poslodavci ovu praksu postupno uvode pod obvezno.

Među takvima su i javna tvrtka za distribuciju vode Kalmar Vatten, ali i tvrtka tenisača Bjoerna Borga AB, čiji je istoimeni modni brend jako popularan. Sportske je aktivnosti nemoguće je izbjeći.

Ciljevi koji se sportskim aktivnostima namjeravaju postići su druženje zaposlenika, produktivnost i rentabilnost.

Rezultati studije što ju je 2014. provelo Sveučilište u Stockholmu pokazali su da je preznojavanje tijekom tjelesne aktivnosti koja je u sklopu radnoga dana – pozitivno za zaposlenike i za poslodavce.

Zaposlenici su koncentriraniji, fokusiraniji na posao i također u boljoj formi. Poslodavac od toga isto tako ima koristi. Obvezne sportske aktivnosti tijekom pauza za ručak su bile ključne za smanjenje izostanaka s posla i bolovanja. Čak je 22 posto manje izostanaka s posla, što nije malo s obzirom na to je u Švedskoj postotak bolovanja duplo veći od europskoga prosjeka.

“Šveđani baštine ostavštinu luteranske kulture koja cijeni asketizam i tjelesnu aktivnost”, objašnjava Carl Cederstroem, znanstvenik na Sveučilištu u Stockholmu i autor knjige Sindrom dobrobiti.

“Vjerujemo kako se dobra forma, sreća i snaga postižu stalnim kretanjem na otvorenom “, tvrdi Cederstroem, ističući kako se on ne zalaže za sportsku aktivnost pod svaku cijenu, jer sport ne znači da ste nužno bolja osoba.

Šveđani se ponose time što su najsportskiji narod Staroga kontinenta. Prema podacima Eurobarometra za 2014., 70 posto njih se bavilo nekom sportskom aktivnošću na tjednoj bazi, a 51 posto dva do triput tjedno. Fizički najneaktivniji Europljani su, inače, Bugari. Samo ih 22 posto vježba jednom tjedno.

Od kraja osamdesetih godina većina švedskih kompanija subvencionira sportske aktivnosti zaposlenika s prosječno 500 eura godišnje, a one su oslobođene plaćanja poreza.

U kompaniji Bjoerna Borga, tvrdi direktor Bunge, od početka obveznih sportskih aktivnosti tijekom radnog vremena sve su se bitne brojke povećale. Obvezan sportski sat, najčešće u grupi, zbližava zaposlenike raznih službi kompanije i smanjuje hijerarhijske razlike na poslu.

“Kada uđemo u dvoranu svi smo na istoj razini. Posao koji obavljamo u kompaniji nema nikakvog značaja, svi smo jednaki”, tvrdi Ida Lang, računovotkinja u Borgovoj tvrtki, napominjući kako su obvezne sportske aktivnosti u tijeku radnog vremena “sjajna stvar”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Wellness i prehrana

Bez obzira na to slušate li “Naughty Girl” od Beyonce, “Untouchable” Taylor Swift ili Eminemov “Lose Yourself” koji vas inspiriraju na intenzivnije vježbanje, svatko zna da je...

Wellness i prehrana

Postoji li recept?

Zdravlje i Medicina

Osim gubitka težine, jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je “početi vježbati” ili “više vježbati” i premda je bilo kakva vrsta vježbe bolja od nikakve “žustro”...

Oglašavanje