Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SVEMIR SE TOLIKO BRZI ŠIRI DA ĆE NAM USKORO TREBATI NOVI ZAKONI FIZIKE KAKO BI TO OBJASNILI

Svemir se širi brže nego što se očekivalo, što sugerira da će astronomi morati ukomponirati neke nove elemente fizike u svoje teorije o tome kako kozmos funkcionira- izvještava nova studija. Revidirana stopa ekspanzije je oko 10% brža od one predviđene. Studija također značajno smanjuje vjerojatnost da je to samo trenutna slučajnost.

 
“Ova neusklađenost raste i sada je dostigla točku koja je zaista nemoguće odbaciti kao slučajnost”, rekao je glavni autor istraživanja Adam Riess, profesor fizike i astronomije na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoru.

 “To nije ono što smo očekivali”, rekao je Riess, koji je 2011. osvojio Nobelovu nagradu za fiziku (zajedno s Brianom Schmidtom i Saulom Perlmutterom) za pokazivanje, krajem 1990-ih, da se širenje svemira ubrzava. Nije jasno što dovodi do ovog iznenađujućeg ubrzanja, ali mnogi astronomi prizivaju misterioznu, odbojnu silu koja se zove tamna energija.


U novoj studiji, Riess i njegovi kolege koristili su svemirski teleskop Hubble za proučavanje 70 Cepheid varijabilnih zvijezdi u Velikom Magelanovom oblaku (LMC), jednoj od satelitskih galaksija Mliječnog puta. Cepheid varijable su mutne i svijetle po predvidljivim brzinama i stoga su “standardne svijeće” koje astronomima omogućuju izračunavanje udaljenosti.

Riess i njegov tim također su uključili zapažanja iz projekta Araucaria. Taj projekt predstavlja suradnju koja je uključivala istraživače u Sjedinjenim Državama, Europi i Čileu, koji su proučavali različite LMC binarne zvjezdane sustave, ističući prigušenje koje se dogodilo kada je jedna zvijezda prošla ispred druge. Ovaj rad je pružio dodatne mjere za izračunavanje udaljenosti, pomažući istraživačkom timu da poboljša svoje razumijevanje Cepheidovog intrinzičnog osvjetljenja.

Istraživači su koristili sve te informacije da bi izračunali sadašnju brzinu širenja svemira, vrijednost poznatu kao Hubbleova konstanta, koja je nazvana po američkom astronomu Edwina Hubblea. Novo izračunata brzina širenja svemira iznosi oko 74,03 kilometara po sekundi po megaparseku; jedan megaparsek je otprilike 3,26 milijuna svjetlosnih godina.

Nesigurnost vezana uz taj broj iznosi samo 1,9%, kažu istraživači. To je najniža vrijednost nesigurnosti do sada, koja je izračunata korištenjem ovog pristupa – 10% u 2001. i 5% u 2009. godini.

Suprotno tome, “očekivana” stopa širenja iznosi 67,4 km po sekundi po megaparseku. Ta projicirana stopa temelji se na opažanjima da je europski satelit Planck izrađen iz kozmičke mikrovalne pozadine – svjetlo preostalo od Velikog praska koji je stvorio svemir prije 13,82 milijarde godina. “Jedan je mjerilo koliko brzo se svemir širi danas, kao što ga mi vidimo. Drugi je predviđanje temeljeno na fizici ranog svemira i na mjerenjima koliko brzo bi se trebalo širiti”, dodao je. “Ako se te vrijednosti ne slažu, postoji vrlo velika vjerojatnost da nešto nedostaje u kozmološkom modelu koji povezuje dva razdoblja.”

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Grupa znanstvenika Američke svemirske agencije (NASA) je otkrila planet veličine Zemlje na kojem bi se mogao razviti neki oblik života. Iz NASA-e su izjavili...

Svemir

Oni koji su oduvijek željeli stići do Mjeseca ili do Internacionalne svemirske stanice uskoro bi to mogli i napraviti, s obzirom na to da...

Znanost za početnike

Zvijezde su prekrasna nebeska tijela, ali što ih čini takvima? Od čega se sastoje? Kako nastaju zvijezde? Zvijezde nastaju iz oblaka prašine koji su...

Astrofizika

Živimo u čudesno složenom svemiru, a mi smo po prirodi znatiželjni u vezi svega. Vrijeme prolazi, a još uvijek se pitamo – zašto smo...

Oglašavanje