Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Svemirska prašina – istraživanje porijekla Solarnog sustava

Kemijski sastav minerala koji možda leži u svemirskoj prašini uskoro će biti dostupan svim znanstvenicima na svijetu. Svemirska prašina sadrži osnovne sastojke koji tvore planete te bi stoga analiza fizičara sa Sveučilišta Središnje Floride mogla donijeti važne smjernice o tome kako je stvoren Solarni sustav i kako je nastao život.

Desetljećima su astrofizičari proučavali te oblake prašine koji sadrže led, silikatne minerale i željezne spojeve. Ali prije no što je UFC tim počeo tražiti Zemljine minerale pomoću dalekometne IC spektroskopije, identificiranje minerala u svemirskoj prašini bilo je u najboljem slučaju nesigurno.

“Bilo je to samo nagađanje”, izjavio je Robert Peale, profesor fizike koji radi na projektu uzimanja uzoraka na UFC-u od 1991. godine. “Analizirali smo više od 160 minerala pronađenih na Zemlji. Sada možemo usporediti naše rezultate s novim rezultatima dobivenih pomoću teleskopa Herschel Europske svemirske agencije te postići neki napredak.”

Znanstvenici su koristili Herschel i NASA-in Spitzer teleskop kako bi zabilježili promatranja svemirske prašine te su također procjenjivali rijetke uzorke donesene iz svemirskih misija ili pronađene nakon udarca meteora u Zemlju. Saznanje koje vrste minerala plutaju Svemirom i koje se vrste nalaze na asteroidima i na drugim planetima, dalo je znanstvenicima indicije o temperaturama tih nebeskih tijela, postoji li voda na njima i kako su nastali ti asteroidi i planeti.

“Potpuno razumijevanje mineralogije kozmičke prašine osnova je za razumijevanje nastanka i mineralogije planeta i, na kraju krajeva, za razotkrivanje kako je nastao život u Svemiru”, rekla je Tatiana Brustentsova, postdoktorska istraživačica i Pealeova suradnica na projektu vrijednom 250 000 dolara.

NASA je financirala istraživanje kroz njen Jet Propulsion laboratorij u Kaliforniji. Agencija surađuje s misijom Herschel Europske svemirske agencije koja je lansirana u svibnju 2009. godine. Istraživanje se izvodi u suradnji sa znanstvenikom Georgeom Harlowom i dr. Dentonom Ebelom iz Američkog muzeja prirodne povijesti u New Yorku te s Carey Lisse i Karlom Hibbetsom iz Laboratorija primijenjene fizike Sveučilišta John Hopkins.

Daleki IC spektar za minerale koje je UFC tim proučavao bit će dostupan znanstvenicima diljem svijeta preko Interneta nakon što projekt bude završen ovoga ljeta. Rezultati će biti objavljeni ove godine u visoko rangiranom časopisu Monthly Notes of the Royal Astronomical Society. Znanstvenici koriste analizu IC spektra kako bi dobili uvid u kemijska svojstva tvari i plina. Svaki mineral je samljeven u fini puder, pomiješan i rastopljen u prozirnu plastičnu paletu i nakon toga stavljen u instrument koji promatra njegov infracrveni transmisijski spektar.

Svaki mineral apsorbira infracrveno zračenje na određenim frekvencijama koje odgovaraju njegovom kemijskom sastavu i strukturi – odašilje specifičnu “melodiju” koja se može promatrati i snimiti spektometrom. Minerali se mogu identificirati u Svemiru usporedbom “glazbe” koju odašilje kozmička prašina s “notama” koje su UFC-ovi istraživači zapisali za svaki mineral u laboratoriju.

Promatranja u Svemiru ne poklapaju se uvijek s kemijskim potpisom minerala na Zemlji, vjerojatno zbog toga što prolaze kroz jedinstvene vremenske uvjete poput bombardiranja kozmičkim zrakama. Tim se nada da će dobiti financije za proširenje projekta na vrijeme za korištenje ESA-ine svemirske misije SPICA (Space Infra-Red Telescope for Cosmology and Astrophysics) koja će biti lansirana 2018. godine.

Izvor: University of Central Florida

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje