Connect with us

Znanost

Arheologija i paleontologija

Svemirska znanost i renesansne grobnice

Svemirske tehnologije pomažu povjesničarima virtualno ponovno sastaviti nadgrobne spomenike u sklopu projekta koji vodi Sveučilište Leicester.

Skupina renesansnih nadgrobnih spomenika u Suffolku analizira se pomoću alata koje je razvila svemirska znanost kako bi se razjasnila njihova tajnovita prošlost i dali novi uvidi u tudorsku Reformaciju. Ovaj inovativni projekt Znanosti o baštini koji provodi Sveučilište Leicester okuplja svemirske znanstvenike, povjesničare umjetnosti, arheologe i muzeologe iz Leicestera zajedno s povjesničarima s Oxforda i Yalea te s arheolozima i znanstvenicima iz Engleske baštine. Interdisciplinarni istraživački program Kulturne baštine financiran je velikom potporom Programa za znanost i baštinu Istraživačkog vijeća za umjetnost i humanističke znanosti (AHRC) te Istraživačkog vijeća za inženjerstvo i fizičke znanosti. Potpora iznosi 497 000 funti i dodatne tri pune stipendije za doktorske studije.

Glavni istraživač dr. Phillip Lindley sa Odsjeka za povijest umjetnosti i filma Sveučilišta Leicester kaže: “Za ovaj program je ključna upotreba tehnika posuđenih od svemirskih znanosti, prvenstveno trodimenzionalnog skeniranja i nedestruktivne analize materijala, kako bi se riješio kompleksni set povijesnih, arheoloških i povijesno – umjetničkih problema.” Istraživači će prvo analizirati poznate renesansne spomenike Thomasa Howarda, trećeg vojvode Norfolka (umro 1554.) i Henry Fitzroy-a (umro 1539.), vojvode Richmonda, nezakonitog sina Henry-a VIII. Dr. Lidley kaže: “Čini se da su se oba spomenika značajno izmijenili kad su preseljeni sa svojih originalnih lokacija u samostanu Thetford u župnu crkvu u Framlinghamu sredinom šesnaestog stoljeća, gdje se i danas nalaze.”

“Zbunjujuće je da dijelovi iskopani u Thetfordi 1930-tih, kako se čini, originalno pripadaju ovim spomenicima i to sugerira da su spomenici izgledali znatno drugačije nego što izgledaju danas. Virtualno ćemo rastaviti spomenike i rekonstruirati njihove originalne oblike po prvi put u pola tisućljeća te pokušati integrirati iskopane fragmente u te naše virtualne rekonstrukcije. Kao da imamo dvije (ili više) trodimenzionalne slagalice: prvo moramo sortirati sve dijelove i zatim ih ponovo složiti.” Uz pomoć tehnika skeniranja i analize posuđenih od svemirske znanosti, sve se to može napraviti virtualno, bez ijednog dodira sa spomenicima. Analize materijala (korištenje XRF, RAMIN i drugih nedestruktivnih tehnika), ponovno razvijene za aplikacije svemirske znanosti, dat će informacije o originalno obojanim površinama.

Projekt će funkcionirati kao studija zasebnog slučaja, prilagođavajući tehnike analize, interpretacije i prikazivanja kako bi bile šire primjenjive te kako bi se unaprijedila inovativna implementacija znanosti u sektoru kulturne baštine. Istraživački projekt koji je vodio dr. Phillip Lindley okuplja radne skupine sa Odsjeka za povijest umjetnosti i filma Sveučilišta Leicester (dr. Lindley i dr. Jackie Hall), Centra za svemirsku znanost (prof. George Fraser), Odsjeka za muzeološke studije (dr. Ross Parry) i Odsjeka za računarstvo (dr. Effie Law) s istog Sveučilišta te surađujuće skupine sa sveučilišta Oxford (dr. Steve Gunn) i Yale (dr. Lisa Ford) te iz Engleske baštine (Jan Summerfield, dr. Paul Bryan).

Izvor: University of Leicester

 

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh