Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Švicarska tvrtka Novartis i SAD započinju testiranje lijeka protiv malarije na zaraženima koronavirusom

Švicarska farmaceutska tvrtka Novartis postigla je dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o nastavku istrage lijeka protiv malarije koji bi mogao pomoći u liječenju koronavirusa. Testiranja lijeka će se vršiti na 440 pacijenata.

Riječ je o hidroksiklorokinu o kojem se puno govorilo u posljednje vrijeme. Do sada nisu uloženi ozbiljni napori da se dokaže njegovo djelovanje na oboljelima od Covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, ali kroz suradnju Švicarske i Amerike mogli bi imati puno jasniju sliku.

Lijek hidroksiklorokin se desetljećima koristi za liječenje malarije, a posebno ga je promovirao američki predsjednik Donald Trump, nakon što su se pojavili nepotvrđeni dokazi da bi mogao pomoći u borbi protiv novog koronavirusa.

Međutim, još ne postoje znanstveni dokazi da ovaj lijek zapravo pomaže. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, brojne zemlje diljem svijeta već koriste hidroksiklorokin u liječenju zaraženih pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Također je i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao da klorokin ima jak potencijal da se koristi kao preventivna mjera protiv koronavirusa, sve dok cjepivo ne bude dostupno.

“Prepoznajemo važnost odgovora na znanstveno pitanje hoće li hidroksiklorokin biti koristan za pacijente s Covid-19 bolešću”, izjavili su iz švicarske tvrtke Novartis, javlja BBC.

Laboratoriji širom svijeta ulažu sve napore kako bi razvili lijek ili cjepivo protiv koronavirusa. Znanstvenici iz Velike Britanije nedavno su izvijestili da bi cjepivo mogli imati do rujna, ako sve bude išlo prema planu.

Zemlje širom svijeta sve više omogućuju pristup hidroksiklorokinu i klorokinu, tvarima koje predstavljaju sintetski oblik kinina iz drva kininovca, koji se stoljećima koristio u liječenju malarije. Hidroksiklorokin, koji je manje toksičan, koristi se i kao protuupalni lijek u liječenju stanja kao što su reumatoidni artritis i lupus. Hidroksiklorokin i klorokin su blage lužine koje povećavaju pH dijelova ljudskih stanica poznatih kao organele, a koje odgovaraju organima kod životinja, i koje su inače kisele.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Tehnologija

Maska funkcionira uz pomoć ugrađenih Halo senzora.

Bakterije i virusi

Sustav nazvan Diagnovir postiže 99% pouzdane rezultate u samo 10 sekundi.

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...