Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Svjetski dan veganstva: Prijatelji životinja poručuju da nijedna životinja ne želi u klaonicu

U povodu Svjetskog dana veganstva, 1. studenoga, udruga Prijatelji životinja u četvrtak je na zagrebačkome Trgu bana Jelačića izvela performans s velikim vizualima životinja, te poručila da ni bik Jerry ni ostale životinje ne žele završiti u klaonicama.

Prijatelji životinja podsjetili su da se već danima javnost ujedinila u zahtjevu da se poštedi život trenutno najtraženijeg bjegunca u Hrvatskoj – bika Jerryja, koji je prošloga petka pobjegao iz klaonice u Kaštel Starom, a potom još jednom, iz klopke koju su mu postavili.

Prijatelji životinja poručuju da se sve životinje koje završavaju zaklane i poslužene na tanjurima jednako boje smrti kao i bik Jerry, jednako su prestravljene i ne žele umrijeti, no većina njih ne uspije pobjeći od noža.

“Sjajno je što cijela Hrvatska navija za Jerryjev život, što je na Facebooku osnovana grupa podrške za njega, što je on u svijesti ljudi osoba s imenom, pojedinac kojemu se dive zbog njegove snalažljivosti da izbjegne užasnu sudbinu koja je namijenjena svim pripadnicima njegove vrste”, poručuju Prijatelji životinja.

No, Jerry nije drukčiji od ukupno 48 986 273 goveda, ovaca, koza, svinja i peradi koji su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zaklani prošle godine u Hrvatskoj. “Sve te bezimene, nevidljive životinje jednako strašno kao i Jerry željele su živjeti, ali sve su izgubile tu bitku i završile kao obrok na nečijem tanjuru”, rekla je Snježana Klopotan, koordinatorica projekata u Prijateljima životinja.

Dodala je da Jerryjev bijeg nije tek nagonska reakcija životinje koja je nanjušila krv prethodno zaklanih životinja, već je znanost potvrdila da životinje razmišljaju, donose odluke i osjećaju patnju, strah i radost jednako kao i ljudi.

Prijatelji životinja pozivaju stoga sve građane da “prigrle vlastito suosjećanje i iskušaju vegansku prehranu”.

Svjetski dan veganstva obilježava se 1. studenoga. Utemeljila ga je 1994. Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicala etičke, zdravstvene i ekološke aspekte veganstva.

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh