Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Tamna čokolada smanjuje rizik od srčanih bolesti

Ljubiteljima tamne čokolade već neko vrijeme nije tajna da njihova omiljena poslastica štiti od visokog krvnog tlaka i smanjuje rizik od dijabetesa.

U novom istraživanju znanstvenici su pokazali da tamna čokolada povoljno djeluje na zdravlje osoba s visokim rizikom za srčani napadaj i srčani udar.

Iako se pozitivni učinci redovitog konzumiranja čokolade ne mogu mjeriti s učinkom odgovarajućih kardijalnih lijekova, dobra strana čokolade je da ne izaziva nuspojave, česte kod primjene lijekova, ističu istraživači.


Blagotvorno djelovanje tamne čokolade, unatoč njezinoj visokoj kaloričnosti,  izazvalo je iznenađenje.

Učinke tamne čokolade na zdravlje osoba s povećanim rizikom za srčana oboljenja proučavala je grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Melbourneu. U istraživanju je sudjelovalo 2013 ljudi. Svi ispitanici su imali metabolički sindrom, što uključuje više zdravstvenih problema poput povišenog krvnog tlaka, prekomjerne tjelesne težine, povišenih masnoća i povišene razine glukoze u krvi. Ispitanici, međutim, nisu imali dijagnozu srčane bolesti ili dijabetesa i nisu uzimali lijekove za snižavanje tlaka. Praćeni su u razdoblju od deset godina.

U analizi prikupljenih rezultata i procjeni troškova liječenja čokoladom primijenjen je matematički model. Istraživanje je objavljeno u internetskom medicinskom časopisu bmj.com.

Studija je pokazala preventivno djelovanje tamne čokolade na pojavu srčanih oboljenja kako onih sa smrtnim ishodom tako i za one bez njega. Svaki ispitanik je konzumirao 100 g tamne čokolade dnevno, što znači da je tijekom godine pojeo 36,5 kg čokolade.

Zaštitno djelovanje je pokazano samo za tamnu čokoladu s najmanje 60-70 postotka kakaa. Mliječna ili bijela čokolada ne donose smanjenje rizika za srčane bolesti. Uočeni  zaštitni učinak tamne čokolade pripisuje se njezinom visokom sadržaju flavonoida.

Ovo istraživanje nadopunjuje poznatu listu ljekovitih svojstva tamne čokolade. Djelovanju čokolade na snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje inzulinske osjetljivosti pridodaje se i ustanovljeno smanjenje rizika od srčanih bolesti.

5 komentara

5 Comments

 1. Jahve Profil

  2 lipnja, 2012 u 5:37 pm

  koga briga,ionako ćemo umrijeti,pa treba uživati u svemu 😉

 2. Nebojsa Malikovic

  2 lipnja, 2012 u 5:38 pm

  to ti meni reci , konacno da me podrzi autoritet…:)))))))))

 3. Krešimir Šantić

  2 lipnja, 2012 u 5:39 pm

  Tamno pivo (min. 5 od 05 lit.) smanjuje rizik od stresa

 4. Mirko Kuric

  2 lipnja, 2012 u 5:52 pm

  kasno sam saznao.

 5. Krešimir Benić

  2 lipnja, 2012 u 6:10 pm

  a jos je ucinkovitija protiv proljeva xp

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Brojnim zagrebačkim muzejima od ponedjeljka se pridružuje još jedan – Muzej čokolade, što proizvodu koji kod mnogih izmamljuje osmijeh pristupa edukativno, kroz povijesne i...

Neuroznanost

Nakon napornog dana na poslu, ponekad nam je teško oduprijeti se čokoladnoj torti ili kuglici sladoleda. Ipak, neki to uspiju, a novo istraživanje ove...

Wellness i prehrana

Čokolada je, bez sumnje, jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu i idealni poklon kada želite razveseliti voljenu osobu. U posljednje vrijeme sve je više...

Wellness i prehrana

Uživajmo dok možemo.

Oglašavanje