Connect with us

Znanost

Tehnologija za proizvodnju šećera od fotosintetskih bakterija

Biljke i životinje

Tehnologija za proizvodnju šećera od fotosintetskih bakterija

Istraživači s Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering na Harvard i Harvard Medical School projektirali su fotosintetske bakterije za proizvodnju jednostavnih šećera i mliječne kiseline.

Ova inovacija bi mogla dovesti do novih, ekološki prihvatljivih metoda za proizvodnju kemijskih proizvoda u velikim količinama. Njihovo istraživanje se pojavljuje u lipanjskom izdanju Applied and Environmental Microbiology.Ova fotosintetska tvornica također bi mogla reducirati emisiju ugljikovog dioksida povezanog s globalnim transportom šećera iz zemalja proizvođača te dovesti do veće dostupnosti biorazgradive plastike i omogućiti hvatanje štetnih emisija CO2 iz elektrana i industrijskih postrojenja.

Osim svoga pozitivnog utjecaja na okoliš, tehnologija nudi potencijalne ekonomske prednosti. Zbog metode proizvodnje koja koristi fotosintezu – proces kojim su žive stvari postavljene da koriste samo CO2 i sunčevo svjetlo – troškovi izrade šećera, mliječne kiseline i drugih spojeva biti će znatno manji nego tradicionalnim metodama. “Ono što mi radimo je korištenje genetičkog inženjerstva kako bi došli do organizama koji djeluju na način na koji mi želimo da oni djeluju – u ovom slučaju da proizvode prehrambene aditive“, rekao je viši znanstvenik s Wyss Institute Jeffrey Way, dr.sc. “Ova otkrića imaju značajne praktične implikacije u kretanju prema zelenoj ekonomiji.”

Osim dr. Waya, u ovom projektu uključeni su i glavna članica Wyss Institute, profesorica Pamela Silver, dr.sc., koja je i na Harvard Medical School; te Henrike Niederholtmeyer, Bernd T. Wolfstadter i David Savage, dr.sc., svi sa Harvard Medical School. Šećer se prvenstveno proizvodi iz šećerne trske, koja raste samo u tropskim i suptropskim klimama. Omogućavanjem proizvodnje gotovo bilo gdje u svijetu, ovaj živi stanični proizvodni pogon mogao bi uvelike smanjiti troškove i emisije vezane uz transport milijuna tona šećera do potrošača svake godine. Također bi moglo proširiti dostupnost biorazgradive plastike smanjivanjem troškova mliječne kiseline, ključnog elementa u njenoj proizvodnji.

Sadašnji rad tima dr. Way i dr. Silver najnovija je inovacija u program širokog raspona u kojem Wyss Institut surađuje s raznim partnerskim institucijama kako bi razvili ekološki održive načine za proizvodnju biogoriva, vodika, i drugih visoko vrijednih kemikalija i prehrambenih aditiva. “Naša misija u Wyss Institute je korištenje prirodno dizajniranih načela kako bi došli do rješenja za medicinu, proizvodnju, energiju i arhitekturu, što pak dovodi do više održivog svijeta”, rekao je Don Ingber, dr.sc., MD, osnivački direktor Wyss Institute. “Ovaj rad predstavlja važan korak u tom smjeru.”

Izvor: Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering at Harvard

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh