Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Tempirane bombe koje su uništile dinosaure prijete i nama

Sudbina dinosaura zapečaćena je još pola milijarde godina prije nego što se na Zemlji razvio život dvjema geološkim bombama koje i danas prijete iz jezgre našeg planeta, smatraju skupine američkih i britanskih znanstvenika.

Prema novoj hipotezi sva velika izumiranja mogu se povezati s golemim erupcijama lave iz dvije velike izuzetno vruće nakupine koje se nalaze na oko 2800 km ispod Zemljine kore. Ovi su se mjehuri formirali neposredno nakon stvaranja Zemlje prije nekih 4,5 milijardi godina. Ako je hipoteza točna, oni povremeno probijaju Zemljinu koru i izlijevaju goleme oceane lave koji truju atmosferu i brišu cijele grane stabla života.

Znanstvenici i dan danas vode rasprave o tome što je uzrokovalo masovna izumiranja, među kojima i nestanak dinosaurusa. Nema sumnje da se dio krivnje za propast golemih gmazova može svaliti na udar asteroida prije 65 milijuna godina. Međutim, postoje manje poznate skupine stručnjaka koji vjeruju da su masovna izumiranja uzrokovali proboji ogromnih količina lave. U svakom od njih poplavljeno je najmanje 100.000 četvornih kilometara površine, čime su stvorena geološki nova područja nazvana velike vatrene pokrajine (LIP). Jedna od njih je i vulkanska formacija na Dekanskoj visoravni koja je nastala upravo u vrijeme izumiranja dinosaura.

`Postoji zapanjujuća povezanost LIP-ova i masovnih izumiranja`, rekao je Andrew Kerr sa Sveučilišta u Cardiffu u Velikoj Britaniji.

Matthew Jackson sa Sveučilišta u Bostonu tvrdi da je njegov tim pronašao dokaze da su LIP-ovi nastali iz golemih spremnika u Zemljinoj unutrašnjosti starih oko 4,5 milijardi godina. Veći dio Zemljinog plašta modificiran je kasnijim tektonskim promjenama. Međutim, bostonski je tim prošle godine otkrio da 62 milijuna godina stari bazalti sjevernoatlantskog LIP-a sadrže izotope helija, hafnija i olova u odnosima koji su karakteristični za kemiju ranog Zemljinog plašta. Slične omjere otkrili su i u stijenama drugih LIP-ova, što navodi na zaključak da svi oni imaju zajednički drevni izvor.

Stručnjaci smatraju da bi se slični proboji lave mogli dogoditi i u budućnosti, prenosi tportal.hr

20 komentara

20 Comments

 1. Igor Von Mandić

  29 srpnja, 2011 u 1:28 pm

  Jedva cekam da procitam kad dođem za komp.

 2. Ivory Jo

  29 srpnja, 2011 u 1:28 pm

  Super vulkan u Yellowstone-u.

 3. Igor Von Mandić

  29 srpnja, 2011 u 1:30 pm

  Aha! Citao sam o tom jos davno,sad je sigurno potvrđena teorija.

 4. Roris Baguž

  29 srpnja, 2011 u 1:31 pm

  ma prijeti se nama danas sa svih strana koliko se meni čini i nikako da udari taj jebeni doomsday. ajde de stfu o tome više i pustite nas da živmo ko ljudi! fuckin mediji.

 5. Antun Mandić

  29 srpnja, 2011 u 1:31 pm

  Jupiii kad bu pukla?

 6. Duje Vg

  29 srpnja, 2011 u 1:33 pm

  joj puknut ce kad na vrbi rodi grozde

 7. Luka Krivokuća

  29 srpnja, 2011 u 1:38 pm

  Kako šta, istorijske činjenice. Ako je nešto sigurno, to je da će recimo baš Yellowstone jednog dana pući, a ako nas do tada nešto ne počisti, on verovatno hoće…

 8. Josip Tošić

  29 srpnja, 2011 u 1:38 pm

  Ne trebate se zamarat ode se neradi o točnom datumu, godini, desetljeću, stoljeću, pa čak i tisućljeću. To se može dogoditi u okviru od milijun godina, a do tada će nas kresnit milijun drugih stvari. Bilo bi čudo da do tada i preživimo.

 9. Jan De

  29 srpnja, 2011 u 1:44 pm

  de boli me k

 10. Anita Garvanović

  29 srpnja, 2011 u 1:52 pm

  da i sad trebamo živjeti svaki dan u strahu od erupcije supervulkana, nekog divovskog astereoida koji je na putu prema zemlji ili nekog drugog vraga. bla, bla, bla….

 11. Jan De

  29 srpnja, 2011 u 1:55 pm

  preseravanje, bljak

 12. Antonio Kokić

  29 srpnja, 2011 u 1:57 pm

  Kako zakon.plivanje u lavi bit ce nova olimpijska disciplina:D

 13. Marina Boban

  29 srpnja, 2011 u 2:04 pm

  eee a zato i Hrvati grade svoje međuzvjezdane brodove ;))) jedva čekam da zaplovim(o)

 14. Dario Pajančić

  29 srpnja, 2011 u 3:51 pm

  prije cete sami sebe unistit vi zemljani..pozdrav sa xfande, planeta koji kruzi oko vege, e da razj…ce vas borgovi prosli su pored nas prije par mjeseci..

 15. Nenad Ivanković

  29 srpnja, 2011 u 4:08 pm

  Ako cemo svi zajedno naje…. onda mi nije bed, ali ako samo ja, onda mi je… :/

 16. Ante Marinovic

  29 srpnja, 2011 u 5:43 pm

  Vrlo važno….

 17. Branislav Mihaljev

  29 srpnja, 2011 u 6:19 pm

  E sad, da li je zbog toga, asteroida ili pak (izgleda sada veoma mogućeg) udara gama zraka… u poslednje vreme se ovo treće ozbiljno razmatra.

 18. Mila Firić Skejić

  30 srpnja, 2011 u 9:08 am

  oće li večeras..idem se bacit u more pa mene neće….hi

 19. Ivan Brozović

  31 srpnja, 2011 u 3:15 pm

  Meni prijeti samo svicarski franak 🙁

 20. Dona Kihot

  11 kolovoza, 2011 u 4:27 pm

  ….ali bitnije je ostvariti PREVLAST u svijetu i tko će koga”staviti pod svoje”!( kako počinje onaj film sa borbom škorpiona na cesti?Pobjednika pregazi automobilska guma?…strefi asteroid?)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Evolucija

Kada je riječ o predatorima koji su nekoć lutali Zemljom i svojim čeljustima krojili zbivanja na njoj, prvo što će nam pasti na pamet...

Arheologija i paleontologija

Čvrsti i debeli oklop na nekim dinosaurima izgleda kao odličan prirodni dizajn za sprječavanje nakana gladnih predatora. No, ostaci novootkrivenog oklopljenog dinosaura ukazuju na...

Arheologija i paleontologija

Pronađena je divovska kost dinosaura u jugozapadnoj Francuskoj. Bedrenu kost divovskog dinosaura pronašli su nedavno francuski paleontolozi na mjestu iskopavanja u jugozapadnoj Francuskoj. Tamo...

Arheologija i paleontologija

Sličili su šišmišima

Oglašavanje