Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

„Terminatorski“ polimer sam sebe popravlja u samo dva sata

U budućnosti će serviseri računala biti slavni po svom radu sa šivaćom iglom. Uostalom, samozacjeljujuća moć kože već nam je godinama od prilične koristi – isti princip mogao bi biti iznimno zastupljen u drugim kontekstima. Kad bismo oklopili najosjetljivije računalne komponente sa spremnikom od mekanog materijala, nepropusno za zrak i vodu, popravci bi mogli završavati sa šivanjem skalpelske rupe od strane tehničara.

terminator

Ibon Odriozola, istraživač CIDETEC centra za elektromehaničke tehnologije, stvorio je polimer koji nam potencijalno može omogućiti iznad spomenutu budućnost. Materijal je sastavljen od polielastometričke matrice (urea-urethane), mreže kompleksnih molekularnih interakcija koja se spontano međusobno povezuje kako bi „zacijelila“ bilo koje oštećenje. U ovom kontekstu, riječ „spontano“ znači da materijalu nije potrebna vanjska intervencija, katalizator ili dodatni reaktant, kako bi proces zacjeljivanja započeo. U eksperimentima, primjerak je skalpelom prerezan na dvije polovice nakon čega se za dva sata na sobnoj temperaturi samozacijelio s efikasnošću od 97%.

Reakcija koja se zove metateza potaknula je Odriozolu da materijal nazove „Terminatorskim“ polimerom kao referenca na T-1000 stroj kino hita „Terminator 2“. To je prigodna usporedba budući da homogeni materijal ovog polimera sliči na gustu tekućinu unutrašnjosti T-1000 terminatora. Za razliku od ostalih samozacijeljujućih materijala, Terminatorskom polimeru nije potreban katalizator ili raslojavanje. Trenutno ne postoji informacija koja bi nam dala do znanja koliko se dobro ovaj materijal zacjeljuje prilikom više separacija, no sve dok se oštećenje ne dogodi na točno istom mjestu dva puta, to ne bi trebalo stvarati problem.

Potencijal ove tehnologije je produživanje života plastičnih dijelova, pogotovo onih koji pod repetitivnim naprezanjem zadobiju male, ali povećavajuće frakture. Glavni cilj tima izumitelja je stvoriti tvrđu verziju materijala, budući da je polimer u trenutnoj verziji prilično mekan. Tijekom testiranja istraživači nisu uspjeli strgati materijal istezanjem, ni prije niti poslije rezanja, no materijal nije još dovoljno tvrd da se od njega mogli izrađivati dijelovi.

Kvalitetan samozacijeljujuć materijal već je dugo vremena veliki izazov budući da bi se mogao koristiti kao umjetna koža, nešto što bi jako brzo moglo zaustaviti mala oštećenja. Samozacijeljujuća karakteristika uvodi i mogućnost rasta s vremenom, nove jedinke matrice, na mikroskopskoj razini, mogle bi se stvarati kako se materijal rasteže sa vremenom. Primjerice, komad umjetne kože na djetetu koje raste moglo bi rasti skupa sa njim. Zbog jednostavnosti operacijskog postupka samozacijeljujuća umjetna koža mogla bi štititi tijelo od bakterija nakon operacije.

Ako se iscjeljujući mehanizam pokaže dovoljno robusnim, mogli bismo vidjeti Terminatorski polimer u sluzi adheziva ili sredstva za brtvljenje. Impresivna kombinacija elastičnosti i snage mogla bi imati primjenu u svemu – od prozora koji propušta vodu do postave unutar bolnih zglobova.

Također je uvedena mogućnost aplikacije kao zaštitni sloj. Izumitelji već dugo traže samozascijeljujući zaštitni sloj za elektroničku opremu; gornji sloj koji bi zacijelio sve male ogrebotine. Čak se i komad prerezan na videu zacijelio bez vidljivog „ožiljka“, tako da nam mogućnost transparentnog samozascijeljujućeg materijala ne gine.

 Izvor: ExtremeTech

6 komentara

6 Comments

 1. Nikola Radovanovic

  27 studenoga, 2013 u 5:40 pm

  Jos jedan dokaz koliko brzo napreduje nauka. Jos brze bi sigurno da se ne trosi toliko novca na naoruzavanje i ratove, vec da se ulaze u razna istrazivanja.

 2. Ivan Vovk

  27 studenoga, 2013 u 5:43 pm

  I’ll be back !

 3. Josip Vinković

  27 studenoga, 2013 u 6:03 pm

  Stara stvar.

 4. Kiko Konev

  27 studenoga, 2013 u 7:19 pm

  glupost

 5. Nikola Vrkic

  27 studenoga, 2013 u 8:26 pm

  Može li se ugraditi u novčanik?

 6. Diones Srhoj

  27 studenoga, 2013 u 11:56 pm

  a koja se ljudska fantazija iz proslosti nije ostvarila?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Britanka se dosjetila načina kako da čuva okoliš i reciklira žvakaće gume

Biokemija

Moguće zbogom rokovima trajanja.

Oglašavanje