Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Teroristi znanstvenike doveli do neočekivanog otkrića ispod Mosula

Arheolozi koji su dokumentirali uništenje mosulskog hrama Nabi Yunus neočekivano su naišli na važno otkriće.

Hram Nabi Junus pripadnici Islamske države su 2014. godine digli u zrak. Hram se nalazio na vrhu brda u istočnom dijelu Mosula, dijelu nekadašnjeg drevnog asirskog grada Ninive. Iračka je vojska prošlog mjeseca preuzela kontrolu nad tim dijelom i tom su prilikom otkriveni razmjeri štete koja je počinjena.

Lokalni su arheolozi za britanski Telegraph rekli kako su islamisti kopali tunele ispod hrama te stigli do prethodno neotkrivene i skoro netaknute palače stare više od 2 i pol tisuće godina. Na tom su mjestu već prije pokušana iskapanja, ali kako nisu odmakla daleko – palača je ostala skrivena.

To je možda i prvi dokaz da su islamisti kopanjem tunela bili, osim u traganju za zaklonom, i u traganju za drevnim blagom. U jednom od tih tunela, iračka arheologinja Layla Salih našla je mramornu ploču s klinastim pismom ispisanim opisom kralja Asarhadona za koju se vjeruje da je iz 672. godine pr. Kr. Iako kraljevo ime na ploči nije vidljivo, povjesničar koji je vidio fotografije iz tunela potvrđuje kako su upotrebljene fraze koje su samo korištene za opisivanje kralja Asarhadona.

Pronađena je palača bila izgrađena za vrijeme Senaheriba. Zatim je renovirana i proširena za vrijeme Asarhadona (681-669 pr. Kr.), te je ponovno obnovljena za vrijeme Asurbanipala (669-627 pr. Kr.). Djelomično je uništena 612. godine pr. Kr. za vrijeme bitke kod Ninive. Dosad je pronađeno malo takvih zapisa napisanih klinastim pismom iz tog perioda. U drugom su dijelu tunela pronađene skulpture poluboginje koja polijeva “vodu života” da bi zaštitila ljude.

„Nikada nisam vidjela nešto u kamenu ove veličine. Objekti se ne slažu s našim očekivanjem koje smo imali za ovaj prostor, tako da nas je ovo uništavanje ISIL-a ustvari dovelo do nevjerojatnog pronalaska“, rekla je profesorica Eleanor Robson iz Britanskog Instituta za studije Iraka. Ona smatra da je skulptura poluboginje korištena za ukrašavanje ženske prostorije u palači.

„Ovdje se ne nalaze samo dekorativne skulpture i ploče, nego i velik dio povijesti. Ovo je dobra prilika da mapiramo riznicu jednog od prvih velikih svjetskih imperija iz perioda njegovog najvećeg uspjeha“, dodala je. Arheologinja Layla Salih, koja nadgleda radove na tom mjestu, kaže kako su islamisti vjerojatno pokupili stotine objekata prije no što su pristigle iračke vojne snage.

„Mogu samo zamisliti što su sve ISIL-ovci našli prije nego što smo došli. Vjerujemo da su uzeli puno artefakata poput glinenih objekata i drugih manjih objekata da ih prodaju. Ipak, za sobom su ostavili i puno toga što će biti proučeno i što će doprinijeti našem znanju o tom vremenu“, rekla je Salih.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje