Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Test za predviđanje uspješnosti postupka izvantjelesne oplodnje

Žene koje ne zatrudne nakon postupka izvantjelesne oplodnje (IVF = in vitro oplodnja) često su u dvojbi vrijedi li pokušati ponovno. Odluka o ponavljanju postupka nije laka i uključuje financijske, fizičke i emocionalne žrtve bez garancije za uspješni ishod.

Tim znanstvenika sa Stanford University School of Medicine razvio je model koji pomaže u predviđanju ishoda IVF postupka kod žena koje su nakon neuspjeha odlučile ponoviti pokušaj. Istraživači su pokazali da se uzimanjem u obzir niza kliničkih podataka o pacijentu, prikupljenih tijekom prvog pokušaja, može dobiti osobnija prognoza, čak 1 000 puta točnija od općenitog predviđanja, što se može iskoristiti za savjetovanje pacijentice.

“Naši podaci pokazuju da klinički podaci o pacijentici prikupljeni tijekom prvog IVF ciklusa mogu pomoći u predviđanju vjerojatnosti rođenja živog djeteta u narednom ciklusu”, ističu istraživači u ovom radu. “Ovaj se koncept bitno razlikuje od onog dosadašnjeg u kojem se ishod postupka predskazivao na temelju dobi pacijentice.”

Rad je objavljen u online izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences u srpnju. Njegov je glavni autor doktorica Yao Mylene, docentica na Katedri za ženske bolesti i porode, koja se već neko vrijeme bavi problemom kako s većom točnošću predvidjeti hoće li žena podvrgnuta IVF postupku zatrudnjeti. Novi test u svojoj metodologiji predviđanja uspjeha uzima u obzir više kliničkih podataka bolesnice, a uspjeh postupka mjeri na drugačiji način – rođenjem živog djeteta umjesto postizanjem trudnoće, što je bilo dosad uobičajeno. Yao je izjavila kako se nada širokoj kliničkoj primjeni testa koji je Stanford već zaštitio patentom.

Svake se godine izvede skoro 100 000 izvantjelesnih oplodnji s nezamrznutim jajnim stanicama žena, a oko 29 posto postupaka dovodi do rođenja žive djece. Liječnici su donedavno svoje prognoze o ishodu postupka donosili na temelju dobi žene, uz korekcije za neke kliničke čimbenike poput broja i kvalitete jajnih stanica te ukupnog broja implantiranih embrija. Međutim, ako se prognoza temelji na dobi, moguće su krive procjene.

Razmotrimo ovaj scenarij: 38-godišnjoj bolesnici rečeno je da su mogućnosti za trudnoću IVF postupkom u žene njezine dobi 33 posto. Zbog uočenog smanjenog broja jajnih stanica liječnik ističe da je realna mogućnost zapravo manja od 33 posto. “Problem nastaje kada pacijentici treba reći koliko su tim nalazom njezine prilike smanjene”, kazala je Yao. Na takvo pitanje liječnici nemaju pravi odgovor, već samo svoje nagađanje.

Suradnica na radu Lynn Westphal, liječnica ustanove Stanford`s Reproductive Endocrinology and Infertility, istaknula je da na odluku žene da ponovi IVF postupak utječe više čimbenika, uključujući one financijske prirode, ali i njezine mogućnosti za ostvarenje trudnoće. “Mnoge pacijentice odustaju, čak i ako im osiguranje pokriva troškove liječenja, zbog sumnje u uspjeh ili zbog toga što svoje prethodno iskustvo smatraju previše emocionalno iscrpljujućim”, rekla je ona. Westphal smatra da bi povećavanje točnosti predviđanja uspjeha IVF postupka donijelo veliku promjenu.

Cilj ovog istraživanja bio je pronaći način da se bolesnicama pruži osobnije predviđanje. Analizom podataka iz 1 676 IVF ciklusa provedenih na Stanford Hospital & Clinics u razdoblju od 2003. do 2006. godine uočena su 52 čimbenika koja utječu na priliku za uspjeh. To su dob bolesnice, razine određenih hormona, broj i kvaliteta jajnih stanica i individualne karakteristike svakog embrija uz niz drugih značajki. Potom je razvijen računalni model koji uzima u analizu sve relevantne čimbenike i na temelju njih razvrstava bolesnice u podskupine. Unutar skupine su one sa sličnim kliničkim osobitostima i sličnim prilikama za ostvarenje rođenja živog potomka nakon narednog IVF postupka.

Svoj su model testirali na drugoj skupini s više od 600 IVF postupaka provedenih u razdoblju od 2007. do 2008. godine. Uočili su da predviđanje uz pomoć novog modela daje bitno drugačije rezultate od onog temeljenog na dobi u gotovo 60 posto bolesnica. Zanimljivo je da novi postupak daje veće mogućnosti za rođenje djeteta više od polovici bolesnica negoli prethodni, koji je predviđao na temelju dobi.

U daljnjem postupku provjere točnosti nove metode pokazalo se kako novi model predviđa ishode IVF postupka s 1 000 puta većom točnošću nego prethodni. Istraživači ističu da novi rezultati uvjerljivo pokazuju kako oslanjanje na “dob žene može dati pogrešne prognoze za vjerojatnost rođenja živog potomka kod većeg dijela bolesnica.”

Yao napominje da ovaj model ne može predvidjeti mogućnosti za uspjeh prvog IVF postupka. Istaknula je da su personalizirane prognostički točne informacije od neprocjenjive vrijednosti u savjetovanju žena pri odluci da nastave ili odustanu od daljnjih pokušaja ovakvog liječenja. “Bolesnice s dobrim izgledima za uspjeh moći ćemo ohrabriti i savjetovati da pokušaju ponovno”, smatra Westphal. “Onima drugima iz skupine sa slabim izgledima moći ćemo predložiti neke druge, za njih puno realnije mogućnosti.”

Izvor: Stanford University Medical Center

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Otkriveno je nešto zanimljivo o izvantjelesnoj oplodnji

Svemir

Provest će se testiranja

Mikrobiologija

Znanstvenici s uglednog engleskog sveučilišta Bath objavili su da su napravili rane eksperimente koji ukazuju da će jednog dana biti moguće praviti djecu bez...

Biljke i životinje

Tim znanstvenika, sastavljen od stručnjaka genetičara te animalnih znanstvenika, uspješno je obavio pseću umjetnu oplodnju. Radi se o oplodnji „in vitro”, postupku u kojem su...

Oglašavanje