Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Testovi pokazali moguću vezu rimske lubanje i Plinija Starijeg

Talijanski znanstvenici objavili su kako je moguće da lubanja u središtu višegodišnje arheološke rasprave pripada antičkom znanstveniku i piscu Pliniju Starijem.

Plinije Stariji, koji je živio u 1. stoljeću, autor je “Naturalis Historiae“, jednog od najstarijih enciklopedijskih djela na svijetu. Život je izgubio u spašavanju preživjelih nakon erupcije vulkana koji je razorio Pompeje.

Godine 2017. na “Plinijevu projektu” okupio se znanstveni tim kako bi analizirao lubanju za koju se spekuliralo da pripada Pliniju Starijem. Ta spekulacija predmet je žestokih rasprava od 1900. kada je lubanja pronađena u blizini Pompeja.

Testovi su pokazali da je lubanja kompatibilna s glavom stanovnika starog Rima i pripada osobi u 50-im godinama života. Plinje je preminuo u dobi od 56 godina.

Andrea Cionci, povjesničar umjetnosti i novinar koji je objavio otkriće u četvrtak u talijanskoj La Stampi, kazao je za dpa da je otkriće “vrlo ohrabrujuće”.

Ne možemo biti sto posto sigurni. No do sada nismo pronašli ništa što bi sugeriralo da lubanja ne pripada Pliniju. Naš se pothvat nastavlja novim istraživanjima“, dodao je.

Ako se lubanja koja je izložena u rimskom nacionalnom povijesnom muzeju definitivno poveže s Plinijem to bi bio jedini identificirani ljudski ostatak iz antičkom Rima“,kaže Cionci.

Plinije je bio i prefekt rimske mornarice i mobilizirao je čitavu flotu u spašavanju stradalih iz Pompeja u pothvatu proglašenim najstarijom poznatom operacijom civilne zaštite.

Testovi su provedeni uz pomoć privatnih sponzora iz Italije i Rusije uz potporu talijanskog ministarstva obrane.


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Evolucija

Mnogi znanstvenici vjeruju da svi moderni ljudi potječu od afričkih predaka. No, nova analiza drevne kineske lubanje otkrila je previše sličnosti s najstarijim ljudskim...

Arheologija i paleontologija

Igra prijestolja je brutalna? Stvarni život joj za petama. Mladi muškarci niže klase u srednjovjekovnom Londonu bili su žrtve esktremnih razina nasilja, mnogo gorima...

Arheologija i paleontologija

Komadići lubanje ranog čovjeka zakopane 100 000 godina, pronađene pored XujiaYaoa u bazenu Nihewan na sjeveru Kine, pokazuju nam danas rijetku kongenitalnu deformaciju koja...

Oglašavanje